Stackars män ?

Äntligen har våldet nått rubrikerna, efter att en huligan från den finska naziströrelsen under en demonstration sparkade ihjäl en förbipasserande man för att denne visat sitt förakt för nazisternas flaggor.

Det är ju män som i första hand både levererar våldet och blir offer för det. Och män som står för det mesta av näthatet som direkt eller indirekt uppmanar till våld.

Så det är ju bra att våldet äntligen lyfts upp i rubrikerna. Ändå kan det bli så fel, i synnerhet tydligen när texten och rubriken skrivs av en man. I en artikel i dagens Hbl skriver Dan Kronqvist under rubriken ’Männen är de tysta våldsoffren’ om våld. I ingressens första rad heter det att ’ett lite oväntat faktum är att grövre familjevåld oftast drabbar män’. Lite senare i texten specificerar han detta oftast: ’Av 292 fall av grovt våld eller mordförsök i hemmet i fjol var män offer i 147 av fallen’.

147 fall av 292 är alltså 50,3 % ! Med en nästan sannfinländsk logik har Kronqvist ju rätt, men att denna 0,3 % skulle räcka till för att rättfärdiga ordvalet ’oftast’ tycker jag verkar lite sökt. Eller kanske tendentiöst; det tycks vara inne bland allsköns misogyner att på alla upptänkliga sätt få kvinnor att framstå som det i själva verket våldsammare könet.

Eller kanske det bara är fråga om bristande insikter i matematik och statistik ? Textens stolpdiagram visar en förkrossande övervikt för män som offer för våld, med det underlåts nogsamt att påpekas att diagrammet gäller allt våld, alltså inkluderar våldet män emellan.

Och sen tar Kronqvist fram det klassiska misogyna argumentet; psykiskt våld, som ju då enligt texten riktar sig enbart mot män. I själva verket är det enligt ett antal studier så att mäns fysiska våld mot kvinnor i parrelationer oftast föregås av och kontinuerligt kompletteras av psykiskt våld.

Skärpning Hbl ! Eller Kronqvist ? ! Varför inte kolla med t.ex kvinnolinjen för att få ens nånting rätt..

På lördag ordnas för övrigt en demonstration mot hat och våld med start klockan tolv på medborgartorget vid Kiasma. På Pride var vi närmare fyrtiotusen, förhoppningsvis lyckas vi slå den siffran nu.

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

6 Responses to Stackars män ?

 1. Dan Kronqvist says:

  Fel släckt, sa brandchefen som inte hann fram. Det här handlade dock om ett konkret projekt kring män som drabbas av våld i olika sammanhang, och uttryckligen för att det finns ett stort mörkertal förknippat med skam..

 2. Niklas says:

  Skribenten Bert är en vit kränkt priviligierad man (säkert också heterosexuell) alltså har hans åsikter inget tolkningsföreträde ;)

 3. Bert says:

  Fyra (fem) rätt men kränkt känner jag mig ju inte. Borde jag göra det ?

 4. Niklas says:

  Jag tycker du verkar väldigt kränkt över HBL:s artikel.

 5. Bert says:

  Tycker du det ? Jag undrar hur du definierar kränka. Om du råkar på nån som inte vet att 2 + 2 = 4 utan tror att det är = 5 så blir du väl inte kränkt ? Men kanske vi ska avsluta här, innan nån blir kränkt ;-)

 6. Niklas says:

  Ja hur definierar du ”vita kränkta män” eller ”stackars män” för den delen då det är nånting som ni häver ur er så fort män med vit hudfärg yttrar en åsikt? Skulle jag ha kritiserat en artikel som tagit upp våld mot kvinnor på samma sätt som du gör här skulle jag direkt ha varit en ”kränkt vit priviligierad västerländsk man” :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.