Stora stygga AI ?

Flipboard som nästan dagligen serverar mig notiser om vetenskap och teknologi hade i dag, på alla hjärtans dag, en alldeles underbar liten youtube-snutt om en, nåja, robot måste den väl kallas, som trippar fram som en dressyrhäst eller hund ända tills den kommer till en dörr. När den inser att det är en dörr som den inte kan öppna, kallar den på en kompis som är bättre utrustad:

En sån här snutt lär kunna göra folk rädda för att robotar och / eller så kallad artificiell intelligens, AI, kommer att ta över och degradera människor till robotarnas keldjur. Vanligt folk, vill säga. Militären är ju alltid intresserad av och inte rädd för teknologi, men i fråga om den här lilla varelsen lär de (i USA alltså) ha konstaterat att den för för mycket oljud med sitt trippande, så att fienden kan blir varnad för tidigt. Vilket säkert var en vits, för man kan väl sätta gummitossor på den och lära den smyga.

Annars tycks en massa teknologihöjdare var ute för att varna mänskligheten för ett nära förestående maktövertagande av artificiell intelligens. Elon Musk, till exempel, han som skickade upp sin röda sport-Tesla i rymden bara för att han kunde. Man frågar sig om dessa herrar eventuellt kan ha en så kallad egen ko i diket som de vill kunna sälja sen när skräckpropagandan om AI haft effekt.

Problemet med så kallad artificiella intelligens är ju att ingen tills vidare lyckats definiera vad intelligens är och jämför man den mest avancerade AIn med levande organismer och tar som kriterium förmågan att klara sig på egen hand så kan AI inte ens mäta sig med en kackerlacka. Men på noggrant avgränsade områden kan ju AI prestera resultat som verkar intelligenta, snabbare än en människa.

FYI en populärseriös text om AI och dess eventuella faror

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

One Response to Stora stygga AI ?

  1. Anders says:

    Förmåga att utföra noggrannt specifierade uppgifter mycket bättre än en människa har ju också tex en såg eller en ångmaskin. Det som blir frågan är om AI i något skede utvecklas så att den själv söker sig uppgifter och använder sin förmåga till att hantera nya situationer. Det är inte IQ-testets intelligenskvot som avgör, utan nyfikenhet, kreativitet och anpassningsförmåga. Även den mest inkrökta byråkrat har faktiskt alla dessa egenskaper så fort det gäller att dekorera en födelsedagstårta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *