Republik, demokrati

Bästa vänner, vi lever i en demokrati, tror jag. Så sade åtminstone min pappa, krono­fog­den i Halikko härad. Han måste ”retirera” till till häradskrivartjänsten när UKK som in­rikes­minister tog kål på kronofögderierna. Pappa förhöll sig ändå till alla människor som han gjort under den fina titelns tid, ”en människa är en människa.”

I fjol hade min son ett uppdrag som till vissa delar är ett slag mot demokratin – anser jag. Han skulle nämligen till en engelsman berätta om verksamhetsmodellen Icehearts. Det skedde i en ishall någonstans i Finland. Vi båda, sonen och jag, hoppas att någon i Eng­land – oberoende brexit – förstår hur viktigt det är att jobba med tillräckligt perspektiv med barn som redan vid en ålder av sex (6) år har blivit utslagna.

Det som för mig i ärendet ver demokratividrigt är den stil som man skulle ta emot engels­mannen i fråga. Han råkade bära titlar som prins och hertig. Hemma i Eng­land, jo där. Etiketten, sades det, kräver att han tilltalas hans höghet. Vi är en hundraårig demokrati. Varför tar vi här hemma ibruk en etikett som inte hör hemma hos oss? I en demokrati bör alla mötas med respekt. Men det torde räcka.

Det är ju extra sött att en liten prinsessa föds – tycker många. Jag råkar ha två små barn­barn, Vilma och Miiu, två barnbarnsbarn, Lara och Maya, som är minst lika söta som vem som helst. Det är fint att de finns till och tycker om mig som jag tycker om dem. Hallå, när börjar vi leva på riktigt i en demokrati? Ett barn som föds 6.12.2017 till Eero från Hanka­salmi och Ezegior från Sudan är en lika viktig del av framtiden för Finland och hela världen som alla prinsessor eller rikfamiljers barn från Drottningholmen, Köpenhamn, Oslo… Det säger demokratin. Nå, åtminstone jag.

Det här är småsaker, sägs det. Det är roligt och jättetrevligt att vi får ha spektakel med fint folk även i en demokrati, eller. Jo, medger jag, bara sådant inte förmörkar den viktigaste av alla våra värderingar: alla människor är likvärdiga. Detta är och kommer att vara svårt. Att en människa är en människa är inte lätt att genomföra i en värld men inbyggda värde­ringar om vad som på riktigt är viktigt. Eller vem som betalar.

Jag talar, som redan sagt, inte alls mot att visa respekt mot en människa med viktiga uppgifter. Jag har ingenting emot att president, riksdagens talman och premiärministern sitter i stolarna placerade i första raden. Jag är emot att man behandlar dem som om de skulle vara mera värdefulla än sista bänkradens fru Korpinen, städare till yrket.

Att vi lever i en demokrati borde ha större och viktigare konsekvens än en halvmesyr till teori. Varför värdesätter vi människornas ”värde” med pengar? Varför fick en fackchef en höjning på 5000 euro per månad medan de lågavlönade i hans fackorganisation 3,2% på tre år? Demokrati kan inte vara demokrati om pengar är det viktigaste vi har som värdegrund.

Om privata sektorn kan man inte säga någonting väsentligt utan att man blir kallad avundsjuk. Business borde se om sitt hus. Vad är viktigt? Vinst? Inkomst till aktieägarna? Demokratin har inte tillsvidare betytt någonting inom den delen av samhället där skatterna helst bör smitas. Inom den sektorn förstår man ej att egentligen är just skatterna grunden för ett fungerande demokratiskt samhälle. Det är frågan om att finansiera vägar, hamnar, skolor, sjukvård, åldringsvård, möjligheter till ett meningsfullt liv, fritid, hobbyn, osv. För alla, alltså.

5 kommentarer på “Republik, demokrati

  1. Demokrati är inte i sig vare sig frihet, rättvisa eller människovärde. Demokrati är ett verktyg för att styra samhället. Det vart samhället styrs, hur verktyget brukas är sedan den svåra frågan.

    • Så är det. Kanske är inte folket här ännu mogna för demokratin, så många låter bli att rösta vid val. Vad göra?

  2. Demokrati är kanske inte vare sig frihet, rättvisa eller människovärde. Men demokrati utan frihet, rättvisa eller människovärde är väl inte längre demokrati ?

    En sån här ’rättvisesocialism’ som Ilkka representerar och förespråkar tycker jag är väldigt sympatisk och svarar mot åtminstone en ’värdegrund’ som jag tycker är grundförutsättningen för att en demokrati ska fungera.

    • Jo, demokrati är ett ord som har haft många olika innehåll. En demokrati som här i landet är bakgrund för mitt inlägg. Rättvisan är inte självklart ens här.

  3. Demokratin är hotad, säger man, från Victor Orban till Donald Trump….med små avsteg till Victor Jansa och såna… i varje fall är någonting i kris, men jag börjar allt mera tro att det är vårt demokratibegrepp som fallit ur tiden. Här ovan kom ’rättvisesocialism’, vet inte vad det är, men vad är det som försvarar rättvisa, frihet och likaberättigande i vårt samhälle? Det att vi röstar på Orpo och Sipilä? När det ändå verkar bli på enskilda människor som barnombudsmannen eller en och annan fd ärkebiskop eller kampanjer som metoo, som försvaret eller i varje fall det starka påminnandet om dess behov blir avhängigt? Den globala imperialistiska metodiken bryr sej inte särskilt mycket om demokrati – annat än när man kan få demokratiskt skyddad fri marknad – men socialismen gick det ju inte så bra för, heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*