Finland tog brons
I de första EU-mästerskapen i jämställdhet som nyss avslutades i Vilnius, placerade Finland sig på tredje plats, efter ärkerivalerna Sverige och Danmark. 27 nationer, dvs EU:s nuvarande medlemmar, deltog i de av Europeiska jämställdhetsinstitutet EIGE anordnade mästerskapen. Norge, som ju inte hör till EU, deltog inte.
I mästerskapen ingår sex grenar dvs arbetsliv, inkomst, utbildning, tidsanvändning, makt och hälsa. Inom varje gren bedöms prestationerna med 0 – 100 domarröster och för mästerskapet beräknas medeltalet för alla grenar.
Medaljtrion Sverige (74,3 domarröster), Danmark (73,6) och Finland (73,4) var tillsammans med fyran Nederländerna (69,7) i en klass för sig; gapet till Storbritannien som kom på femte plats (60,4 domarröster) var betydande. Medeltalet för hela unionen blev 54,0 domarröster.
Finland vann klart tävlingen i arbetsliv men placerade sig överraskande svagt i hälsa. För att hårdra det så lever alltså finska kvinnor länge medan finska män dör som flugor; skillnaden mellan könen i förväntad livslängd hör till de största inom unionen.
Vid en jämförelse inom kvartetten i täten (SE, DK, FI, NL) kan man konstatera att Sverige var bäst i makt, Danmark i utbildning, Finland i arbetsliv och Nederländerna i både inkomst, tidsanvändning, och hälsa. Nederländerna missade dock medaljplats på grund av verkligt dåliga resultat i makt, utbildning och arbetsliv; alltså bäst i tre grenar och sämst i tre.
Finland var inom denna grupp sämst i de tre övriga grenarna; inkomst, tidsanvändning och som sagt hälsa. Men lyckligtvis inte så mycket att vi skulle ha missat bronset, som också räddades av arbetslivet.
Sverige tog i de här första mästerskapen guld närmast genom att med god marginal vinna i makt, genom att vara jämnstark i övriga grenar och framför allt genom att inte vara jumbo i en enda gren.
Europamästerskapen i jämställdhet ska i fortsättningen ordnas vartannat år, nästa gång blir alltså 2015.
Lämna ett svar