Underjordisk verksamhet

En av våra internetoperatörer kampanjerade under hösten 2018 för optisk fiberanslutning i Västra Kottby, om jag inte missminner mig gick man då ut med att det behövdes hundra abonnemang för att projektet skulle starta. Fibernätet skulle vara ’öppet’ det vill säga erbjuda tjänster från fyra operatörer.

Jag beställde naturligtvis genast en anslutning. Men kampanjen gick trögt i början trots att vi som beställt fiber propagerade på lokala sociala medier. De vanligaste motargumenten var att fiberanslutningen var för dyr, att en sån alls inte behövdes, och att det kommande 5G-nätet ju skulle erbjuda samma tjänster. Argumenten för var att 5G ju inte kommer ens i närheten av fiberoptikens bandbredd, att en anslutning senare blir mycket dyrare om alls möjlig, att en fiberanslutning höjer fastighetens värde med åtminstone anslutningskostnaden och att den dessutom kan dras av i beskattningen som hushållsavdrag. Och – för elallergiker – att fibern inte strålar, om det nu är till nån tröst när 5G kommer i alla fall.

Vid varje fastighet som beställt anslutning placerar operatören en skylt som visar att man här abonnerat. Men skyltarna är ganska få; jag cyklar under höstens lopp runt och räknar men det blir inte mer än trettitalet. Så när kampanjens deadline passerat börjar jag tvivla på projektet.

Under vintern händer förstås ingenting. Men under våren 2019 börjar det sen hända. Operatören meddelar att projektet går igång och att en underleverantör specialiserad på fibernät kommer att utföra allt praktiskt arbete. Denna underleverantör kommer sen på besök för att kunna planera detaljer som var och hur fibern ska tas in i fastigheten och var fiberswitch mm ska placeras.

Arbetet med att gräva ned fiberkabeln görs elegant med så kallad mikrosågning. Med en sågklinga skärs ett smalt snitt ner genom asfalten och fiberkabeln läggs ner i spåret som sen fylls igen med grus och förseglas med bitumen. Snabbt och snyggt, men att såga sig fram till alla abonnenter i Västra Kottby räcker ändå sex veckor. Dessutom visar det sig att deadlinen förlängts så att man så länge sågningen pågår ännu kan beställa anslutning. Vilket somliga ännu gör.

Inne på tomten görs grävarbetet med spade, också snyggt. Vid husväggen tas fiberkabeln sen upp längs väggen i ett aluminiumrör och in genom ytterväggen till en på innerväggen monterad switchbox. Till den kopplar jag sen den router som operatören levererar som en del av det tevekanalpaket jag beställer via operatörens chat. Vi vill nämligen väldigt gärna bli av med vår gamla teveantenn som funkar allt sämre som antenn men desto bättre som sittplats för duvorna som sitter på den och dessutom skiter på vår trappa.

Routern genererar alltså det WiFi-nät som våra datorer och telefoner sen kopplar upp sig till. Och dessutom då tevesignal – äntligen är vi oberoende av väder, vind och duvor.

Vad vi ska göra med vår befintliga mobila anslutning – med SIM-kort och dolt nummer – får vi fundera på; fibern kan man dessvärre inte ta med sig till sommarvillan, den slingrar sig fram under asfalten:

3 kommentarer på “Underjordisk verksamhet

  1. Hej
    vi betalade för mycket för Elisa fiber 2015 (€ 2500) – 6 bostäder i Vermonrinne (3 parhus), men det fungererar mycket bra…kämpa mer ni också !… och det finns bara en fiber till ”el-centralen box” – det kallas DWMD – Digital Wave-Lenght Multiplexing – t.ex. ”gul in – röd ut” , 100MB max :)

  2. Ja fiberkabeln strålar ju verkligen inte för ”elallergikerna”, utom då man sen inne i vardagsrummet leder signalen fram till en router som sedan sänder hela skräpet trådlöst i alla fall.
    Fibernätet är i varje fall mycket snabbare och i det ryms i princip hur mycket data som helst. Och kampen mot 5g fortsätter för oss elöverkänliga. Den kommer inte ”i alla fall” automatiskt. I varje hus och lägenhet kan man kämpa emot och vägra att ge sitt tak till operatörerna för deras basstationer.
    Dessutom kommer 5G att betyda att du öppnar upp hela ditt liv för nätet och för dom som ligger där och följer med vad du håller på med.
    Och kanske det viktigaste: Fiberkabeln håller mot stormar och sånt som kanske förstör allt som är upphängt i trådar utom hus.

    Jag hör till de sista som håller mig med trådtelefon ännu både i stan och på landet. Dyrt som fan men det är många gångar min telefon varit de enda i trakten som fungerat efter stormar och fel i strömtillförseln.

    Härtill kommer det ekologiska: Signalen rör sig i fiberkablen i princip nästan utan tillförsel av el. Det är annat jämfört med allt trådlöst som sänds ut från basstationer och routers och som kräver väldigt myket el. Operatörerna har aldrig gått med på att berätta hur mycket el som går åt till att pumpa ut de trådlösa signalerna i luften, men i Sverige gjordes för länge sen en uträkning vid Ericsson. Då kom man fram till att bara 3G i tiden använde lika mycket el som en kärnkraftreaktor producerar.

    Så du har verkligen gjort en ”klimatbragd”, Bert. Tack för det.

  3. Telias pris är nog i samma klass; 2300 € per anslutning / hushåll. Eftersom vi inte delar hus med nån så betalar vi hela priset. Så inte har du Heikki betalat för mycket.

    Från routern kan man nog, Christian, koppla upp sin dator via kabel om man absolut vill undvika ett WiFi-nät hemma.

    Jag visste inte att man fortfarande kan ha trådtelefon, Elisa har ju varslat att man inte längre underhåller kopparnätet. Så att det är dyrt som fan kan jag förstå, det är väl specialservice då.

    Att 5G skulle betyda att man ’öppnar upp hela sitt liv för nätet’ kan jag inte hålla med om. Rent tekniskt är det ju fråga om högre frekvenser (större bandbredd) som kräver ett tätare nät av basstationer, nästan i varje kvarter, som troligen dessutom kommer att kombineras med övervakningskameror osv. Kanske inte väldigt sympatiskt, men hemma förändras ju inget så länge du inte tar i bruk prylar kopplade till detta Internet-of-Things (t.ex kylskåp som via webben kommunicerar vad som håller på att ta slut osv).

    Och dessutom, just på grund av att 5G kräver ett tätt nät av basstationer, kommer det väl i första hand att implementeras i stadsmiljö, så bor man som du utanför stan så kan man säkert klara sig undan, åtminstone en tid ;-)

    Att jag skulle ha gjort en ’klimatbragd’ kan jag definitivt inte hålla med om. Det är i så fall Telia som står för bragden, jag bara supportar genom att abonnera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*