mångkultur

Escher ice_800_72Ju mer jag tänker på det desto mer verkar det som om alla de där som är så rädda för inverkan av andra kulturer egentligen är rädda för sig själva. Ju fler människor jag träffat på, ju fler ställen jag besökt, desto mer har jag fått anpassa och utvidga min världsbild. Ibland sker det nästan av sig självt, ibland tar det emot mycket, men vi har alla fel uppfattning om massor med grejer här i världen. Det är tungt att ifrågasätta sig själv – det är ju till och med svårt att inse vilka attityder man har, för att inte tala om att fråga var de kommer ifrån och vad argumenten bakom dem är.

Jag anser mig vara otroligt lyckligt lottad som alltid fått möta på folk från andra kulturer, som just nu, här i Marocko, får vara den som är på utsidan av majoritetskulturen. Man blir ödmjuk av mindre, men gud, så mycket man tjänar på det. Världen ter sig vackrare trots att alla små imperfekta detaljer är klarare; världen ter sig samtidigt större och mindre.

Vem är de där som är så rädda för att inse att de inte ens är ett ögonblick i världshistorien, som precis som alla vi andra är förvirrade ekosystem, sociala djur som ständigt rusar mot framtiden med forntida regler i ryggsäcken? De är inte ens konservativa, för hela vårt samhälle och hela vår historia består ju av inslag från andra kulturer. Våra språk, både talade och skrivna, är en salig blandning; vårt statsskick är verkligen inte ursprungligt finländskt; vår statsreligion likaså; listan tar aldrig slut. Är de bara fångar i sin egen rädsla? Var finns nyckeln till deras cell?

Imorgon ordnas en demonstration för kulturell mångfald åtminstone i Helsingfors, Tammerfors och Uleåborg. I Helsingfors ordnas den på Medborgartorget, mer info kan hittas här:

Mångkultur är ingen mardröm

[Om någon är förvirrad så är det här inlägget inspirerat av riksdagsledamot Immonens (Sf) uttalanden om mardrömmen mångkultur, som han lustigt nog skrev på engelska]

7 kommentarer på “mångkultur

  1. ’..som han lustigt nog skrev på engelska’, som du säger. Och sen ondgör sig sannfinnarna att texten ren har spritts internationellt !

    Och man kan väl anta att i Immonens fasansfulla mardrömslika mångkultur ingår också finlandssvensk och samisk kultur. Nån borde kanske påpeka för honom att finnarna ju själva är invandrare, när de kom hit fanns här samer som de betraktade som vildmänniskor (Villmanstrand / Lappeenranta) och fördrev till reservat i Lappland.

    • Sist och slutligen är vi ju alla invandrare, så jo, jag fattar inte riktigt vad som menas med mångkultur då varenda kultur är en enda stor smältdegel. Bra att texten spridits internationellt!

  2. Råkade vara i Åbo under denna weekend och passade naturligtvis på att delta i demonstrationen för mångkultur. Enligt Åbopolisens uppskattning var vi 2000 på torget, vilket sannolikt betyder att vi var 2500:

  3. To quote Hbl of Sö 9.08.: ”Enligt uppskattningar deltog mellan 3000 till 4000 demonstranter i demonstrationen Meillä on unelma (Vi har en dröm).” – And that in Åbo!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*