Hat och hot på nätet
NIKK, Nordisk information för kunskap om kön, har på uppdrag av Nordiska ministerrådet i juni publicerat en rapport om hat och hot på nätet, ”Hat och hot på nätet – En kartläggning av den rättsliga regleringen i Norden från ett jämställdhetsperspektiv”.
Kvinnor utsätts för betydligt större inslag av sexuella och sexistiska kränkningar. Det finns studier som tyder på att kvinnor i offentligheten utsätts i upp till dubbelt så stor utsträckning som män. Flera studier visar att män står bakom den största delen av näthatet, också sånt som riktas mot journalister och också största delen av det mera organiserade näthatet. Exempelvis kommentarer som nedanstående som under sändning skickades in till teveprogrammet Uppdrag granskning: Män som våldtar kvinnor, 2013:
“Håll käften med dina muslimälskande åsikter. Flytta ut till Tensta och bli gruppvåldtagen, du behöver straffknullas och utsättas för hedersvåld så du fattar vad det innebär att få hit en massa muslimer.”
När män utsätts för näthat är det oftare fråga om ärekränkningar med anspelning på yrkesskicklighet och kompetens eller hot om våld. Kvinnor utsätts istället för kränkningar med betydligt större inslag av sexism och sexuella hot och trakasserier som snarare kopplar an till person än profession. Näthatet reflekterar därmed hur män görs till (in?)kompetenta subjekt medan kvinnor görs till objekt.
I fråga om situationen i Finland konstaterar rapporten bland annat att
..polisen har inlett fortbildningskurser om hatbrott och att justitieministeriet i februari presenterade ett människorättspolitiskt handlingsprogram som behandlar frågor kring hatbrott och som tar upp åtgärder för hur problemet ska motarbetas. Därtill satsas på specialiserade nätpoliser. Undervisnings- och kulturministeriet släppte ett antirasistiskt handlingsprogram år 2016 som innehåller flera åtgärder för att motarbeta hatbrott och rasism. Efter att Istanbulkonventionen antogs i Finland 2015 har Jämställdhetsombudsmannen dragit igång en kampanj i syfte att erbjuda verktyg i arbetet mot könsbaserat våld på nätet.
Rapporten avslutas med förslag till hur de nordiska länderna kunde samarbeta för att bekämpa näthat. Rapporten är skriven på svenska och omfattar 84 sidor varav ett English Summary på 7 sidor. Rapporten kan läsas och laddas ned på NIKKs webbplats.
Lämna ett svar