Detta om detta

I samband med det 100-årsjubileum som firas just nu i Finland är det intressant att notera vad Ola Larsmo, svensk författare och kulturjournalist skriver om i sin roman ‘Förrädare’ (2012).

Boken inleds med kapitlet “Hundar Landsbygden nordväst om Tammerfors, mars 1918” där en svensk brigad mejar ner röda, Sedan flyttar romanen över till tiden kring andra världskriget där personer från den svenska brigaden fått höga tjänster inom olika ämbetsverk i Sverige och förpassar judar via Baltikum till Tyskland och norska flyktingar som kommit över gränsen undan den tyska invasionen av Norge tillbaka till Norge.

Också den finska författaren Timo Malmi, har tillsammans med Ari Järvelä i verket ‘Tampere tulessa 1918’ översatt texter om den svenska brigaden. Därtill har Timo Malmi även tagit upp temat i ‘Rynnäkkö läpi Tampereen’ (2011). Dessutom sköt den svenska brigaden civila i Amurområdet (arbetarkvarteret) i Tammerfors. En ytterligare koppling till temat de röda – de vita finns i Sirpa Kähkönens bok ‘Granitmannen’ där hon berättar om vilka lidanden hennes morfar fick utstå i fånglägret i Ekenäs. Och Jörn Donner noterar i sin bok om Elmer Diktonius att Maiju Lassila-Irmari Rantamala-Algot Untola blev tidningen Työmies sista redaktör och författare och att han sköts eller dränktes när han fördes med båt från Skatudden mot Sandhamn tillsammans med andra dödsdömda. På båten fanns också vitgardisten Gunnar Björling som “aldrig med ett ord berättat om vad han var vittne till”.

This entry was posted in Bloggar, Lisbeth. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.