Sven Dufva och Stefan Löfven

Läser i tidningen att Sverige skall modernisera sin försvarsstrategi. Allt skall gå snabbare till, riksdagen behöver inte besvära sej…och finska armén skall slåss i Sverige.

Alltså? Det är faktiskt så, att Sveriges riksdag tänks besluta om hur och var finska armén skall slåss. På något sätt får man en kraftig känsla av 1809. Nu är det ju så, att först avskaffade borgarna värnpliktsarmén, sen skaffade dom en legosoldatkår, sen fann sossarna att den inte räckte någon vart, sen infördes en frivillig värnplikt.

Och nu inser man att den armé man har fortfarande inte räcker till för att försvara norra Sverige. Så man bestämmer sig för att utackordera den delen till finnarna, som skall evakuera befolkningen, spränga broarna och så där i övrigt kämpa på, säg ner till Kalix älv, som dom gjorde då också.

För säkerhets skull bestämmer man att finsk lag gäller för finsk militär – i Sverige. Så man behöver inte byta ut sotkuns munkar mot veganbriocher, alltså.

Det är ju bra att få hjälp från öster när NATO anfaller det alliansfria Sverige från norr. Eller…hur åt var det nu med det hela? Varför jublar SAAB så om alla vapen man får sälja till Finland? Hur många ryska soldater är med i Jussi Niinistös 20 000-mannamanöver?

Så där i jämlikhetens namn kunde vi väl be Ryssland ta samma beslut om finskt försvar i Murmansk? Eller borde vi ta ett ‘svenskbeslut’ om rysk lag för ryska trupper i Finland?

This entry was posted in Anders, Bloggar. Bookmark the permalink.

3 Responses to Sven Dufva och Stefan Löfven

 1. Ernst Mecke says:

  I am sorry, but somehow I am unable to think it so horrible that Sweden allows Finnish soldiers to act according to Finnish laws on Swedish soil (IF the necessity should ever arise …). Both Sweden and Finland are after all civilized countries with pretty Scandinavian-style laws, so that it should not be any catastrophic difference if in an emergency Finnish soldiers would go by Finnish laws, whereas it would be quite a demand if Finnish soldiers were expected to learn, in addition to the Finnish rules, still the Swedish ones. That Sweden is at the moment short of soldiers is a situation which we also know from Germany: a bourgeois government was abolishing the draft (presumably in hope of getting a more professional army) and noticed too late that this way there are too few candidates coming into contact with military activities (by that, with the possibility to perhaps like the military sufficiently well to make it a profession). But now, the situation being what it is, one offers Finland the possibility to use also Swedish areas for defence purposes. The good thing which I see in this is that it could be the beginning of a closer military cooperation in at least the northern half of Scandinavia, offering Finland (especially once it should have bought the Swedish Gripen fighters) the possibility to use Swedish airfields, ground crews and stores of spare parts, perhaps also leading up to a joint, more reasonable and diplomatic policy towards Russia (especially when comparing to the policies which might result from joining NATO). It might also reduce political pressures to buy the products of the US Military-Industrial Complex (which, in the interest of the whole globe, anyway should be boyotted/starved instead of being encouraged, as it is the result of policies which, considering war as just a good market, invest astronomically in the production of weapons, absorbing huge resources which could be used for MUCH better purposes).

  • Anders says:

   Historically, Finnish-Swedish co-operation in the north has been a not so secret military fact since just after ww II. The link to NATO, however, was published by Finnish and Swedish journalists rather later, beginning in the 1980’s. Seeing especially Sweden’s traditional attitude towards Russia, there is hardly any diplomacy to be expected in that policy.

 2. Bert says:

  Jag läste i hastigheten rubriken som ‘Sven Dufva och Stefan Löfving’, vilket ju passade det förmenta historiska anslaget bra dessutom, kanske just därför. Båda slogs ju mot ryssen, Löfving visserligen ett sekel tidigare än Dufva.

  Löfving tilldelades för sina insatser i kriget mot ryssen kronogården Hommanäs på Vessölandet, söder om Borgå. Där finns sen några år ett sommarcafé, ‘Café Löfving’ som vi brukar besöka varje sommar. Tyvärr har de inte brioscher, bara munkar ;-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.