Är vi en del av landet?

Ibland undrar jag. Är Åland en del av landet eller flyter vi omkring litet hur som helst här i havet. Jag minns tydligt att president Ahtisaari i tiden var här och meddelade att Finland inte tänker ge upp sin suveränitet över Åland. Det var på 1990-talet när en och annan politiskt aktiv tyckte Åland skulle bli självständigt.

Än så länge har det inte gått därhän och debatten ligger nere vad gäller självständighet. Däremot vill rätt många ha mer att säga till om. Visa mig den politiker som inte vill det.

Men nu tänker jag på 2 maj. Den 2 maj 2019. Snön vräkte ner över Åland. Det började vid 8-tiden på morgonen och höll på en stor del av dagen. Gräsmattorna, som lyst gröna i flera veckor, var snabbt helt vita. Påskliljorna lade sig ner med ”ansiktet” mot marken liksom julrosorna. Gatan utanför huset var definitivt inte farbar med sommardäck. Det var rent besvärligt. Och hur länge tänkte detta elände pågå? Vad fick man veta i väderleksrapporterna på Yle Vega? Att det var risk för snöslask i de mellersta delarna av landet och möjligen regnskurar i söder.

Gång efter gång samma sak. Här satt vi insnöade, men det hade inget som helst med vädret i landet att göra. Inte enligt Meteorologiska institutet åtminstone (heter det så fortfarande?) Först i TV-nyheterna på kvällen rapporterades det att vi hade fått snö på Åland. Helt kort, men dock.

Jag har noterat det här fenomenet också tidigare. Man kan på morgonen få veta att det fram på dagen kommer in ett regnområde från väster alternativt att det klarnar upp västerifrån. Och då regnar det för fullt hos oss eller så har solen redan kommit fram. Vi hör liksom inte till.

Och så kommer den andra sidan av samma sak: Sveriges TV4, en kommersiell kanal, har alltid med Åland i sina rapporter om vädret. Så man kan bli lätt förvillad.

Vi är ju inte så många. Och holmen ligger litet på sidan om. På framsidan dock! Men kan man för den skull helt ignorera oss. Inte ens Sipiläs regering bar sig så illa åt. Man höll visserligen inget av det man lovade, men man visste i alla fall att vi finns här någonstans. Inte för att det var till så stor glädje annat än möjligen för de lokala tidningarna, som fick rubriker.

Slutgnällt för den här gången. Snön försvann på den tredje dagen och påskliljorna försöker återuppstå. Jag tvivlar på att det lyckas, men håller tummarna. (Än är undrens tid inte förbi. Kanske.)

1 kommentar på “Är vi en del av landet?

 1. Har läst det här inlägget så många gånger att jag kanske nu borde svara något.
  Tack för ”nyheterna om Åland”. Det är alltid välkommet med sådana.

  Jag tror ändå att ni kanske kan vara lyckliga över att få leva på sidan om och i lugn och ro. Om nån märker er så skrivs det inte alltid bara fina saker utan vanligvis hittar man något negativt att blåsa upp. Njut alltså av ”avsidesheten”.

  Jag tänker ofta om andra orter i Finland på samma sätt. T.ex. Lappland där jag vistas varje år en tid. Lappland lever också totalt sitt eget liv på sidan om övriga Finland. Ingen talar om vädret i Lappland som något centralt eller speciellt, tyrots att jag minsann vet att vädret är mycket mer varierande och hårt i Lappland jämfört med andra delar av landet. Lappland är ett ”land” helt för sig. Eller många länder.
  Torneådalen ett land och övriga Lappland ett annat och gränsen till Norge ett tredje. Och sen såklart ”Sameland” som går över gränserna men är dock ett helt eget land det också.

  Och då jag vistas många veckor om året i Viitasaari/Pihtipudas i Mellersta Finland så märker man minsann att dessa orter inte existerar för övriga Finland. Utom då Teuvo Hakkarainen igen skämmer ut sig i riksdagen och Viitasaari hamnar på tapeten.

  Tom Helsingfors faller utanför väderlekskartorna till min förargelse. Det är bara Västra Finland och Östra Finland och Södra Finland. Aldrig att man sade att vattnet är rekordlågt i Helsingfors eller åskan närmar sig nu Helsingfors.

  Och så har vi ju Svenskfinland som också är ett ganska mystiskt land eller område. Ibland tycker jag att man skall tala mer om Svenskfinland och ibland hatar jag hela begreppet.

  För att inte tala om Karelen som är litet som Samelandet – gränsöverskridande.

  Och så har vi de historiska landskapen som betydde så mycket för oss under folkskoletiden, med alla insjösystem mm. Nu först som äldre återupptäcker jag dessa insjösystem i Viitasaari och vilka upptäckter !!!

  Så – var nöjda nu där på Åland och njut av er egen kultur och havet och av era egna kapitalister.

  Christian

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.