Medborgarbudgetering

I Helsingfors pågår i skrivande stund röstningen i kampanjen OmaStadi; på svenska skulle kampanjen kunna heta DinStad men officiellt tvåspråkiga Helsingfors med sin tvåspråkiga borgmästare Vapaavuori har inte bevärdigat kampanjen med nåt svenskt namn.

Kampanjen OmaStadi är alltså ett – världsunikt, påstår staden – initiativ för att ge medborgarna en större roll i planeringen av sin omgivning. Alla över 12-åriga invånare ska få vara med om att besluta hur 4,4 miljoner av stadens budget ska användas. Summan – mindre än en promille av stadens hela budget – delas upp på stadens så kallade stordistrikt enligt antalet invånare i dessa distrikt. Centrala Helsingfors, dit min stadsdel Kottby hör, får ca 520 k€ att besluta om.

Ren i slutet av förra året skulle stadsdelsföreningar och andra aktörer inkomma med förslag på projekt som kunde förverkligas med OmaStadis medborgarbudgetering. Av knappt 1300 inkomna förslag utvärderades drygt 800 som implementeringsdugliga och för drygt 300 av dessa utarbetades budgetar och de gick vidare till medborgaromröstning. I Centrala Helsingfors finns 32 förslag, med budgetar från 40 k€ till 500 k€.

Röstningen pågår under hela oktober, på webben och på olika bibliotek. För att rösta måste man identifiera sig med antingen mobil-ID, ID-kortläsare eller Vilma-kod om man är skolelev, på bibliotek med ID-kort. I skrivande stund har ca 8,5 procent av de röstberättigade invånarna i Centrala Helsingfors röstat. I täten ligger två förslag; en ’stadsoas’ på VRs tidigare verkstadsområdet i Vallgård, med en budget på 500 k€ och en konstgräsplan vid den finska grundskolan vid Arabiastranden, för 435 k€. Dessa två förslag har tillsammans samlat över 21 procent av de avgivna rösterna i Centrala Helsingfors och den situationen verkar bestå.

Det för tillfället ledande förslaget, ’stadsoasen’, beskrivs så här: på Bruno Granholms plats, i hörnet av Aleksis Kivis gata och Sturegatan, ska skapas en mötesplats för stadsborna, med planteringar, en scen med teknik för bland annat musik- och teaterframträdanden, motionsplats, lekplats och grillplats.

OmaStadis implementeringsalgoritm fungerar så att det förslag som får mest röster förverkligas med föreslagen budget. Blir det pengar över så förverkligas av de förslag vars budgetar ryms inom den resterande summan det förslag som fått mest röster. Och så vidare. Men ’stadsoasen’ med sin budget på 500 k€ tar, om det vinner, i praktiken hela potten i Centrala Helsingfors.

Min stadsdelsförening Kottby-Sällskapet deltar i OmaStadi med ett eget förslag, ett invånarhus i Kottby, öppet för ungdomar, seniorer, hobbycirklar samt kulturella och andra föreningar. Men med för tillfället bara ca 3 procent av rösterna kommer invånarhuset nog tyvärr att måsta förverkligas utan OmaStadis medborgarbudgetering.

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.