Nu börjar vi tulla tidningar

Ni tror att jag ljuger. Det gör jag inte, behövs inte. Verkligheten är ibland mer fantastisk än lögnen.

För inte så länge sen skrev jag att de som röstade för Brexit borde ha hört sig för med oss på Åland först – för att få veta hur det fungerar. Då hade de inte förvånats över att behöva betala moms på handväskor från Madrid och stövlar från Paris. Betala moms till tullen utöver den moms som ingår i priset.

Det är inte varje dag man får paket bortifrån, så det går att leva med. Men nu har tullen upptäckt någonting nytt. Tidningar. Dagstidningar, veckotidningar, Ny Tid. De måste framöver tullas in. Alla försändelser över den skattegräns, som omger Åland, ska förtullas. Så för att vi ska få vår dagliga Husis, Vasabladet, Helsingin Sanomat, Dagens Nyheter och vad allt ålänningar prenumererar på utöver Ny Tid och Kalle Anka, så ska vi köa på tullen eller på posten för att tulla ut vår tidning. Varje dag.

Ok, det går att göra digitalt – om man har förtullningsnumret. Tullen skickar ut ett meddelande att varan har anlänt och ger ett nummer som ska användas när man tullar in varan, dvs anger avsändare, värde mm. Och betalar. Detta ska göras varje dag. Folk på tullen ska sända ut meddelandet till var och en som prenumererar på en tidning/ tidskrift som inte är tryckt och postad på Åland. Och när kan tidningen sen delas ut? Följande dag? Det är illa nog som det är i dagsläget, när vi får söndagstidningarna på måndag och måndags- och tisdagstidningarna på tisdag. Resten delas ut på utgivningsdagen.

Verkar det rimligt? En enorm byråkrati. Det krävs fler anställda på tullen för att dagstidningarna inte ska bli vecko-dito. Vem betalar? Vi prenumeranter. Än så länge vet man inte på tullen hur det här ska skötas rent praktiskt, dvs om detta måste göras dagligen eller på något sätt kan förenklas och göras klumpvis. Det ska någon nu börja titta på. Men det är ont om tid, före 1 juli ska det vara färdigtittat.

Vad finns det mer än tidningar som hör till de mänskliga rättigheterna och som stupar på skattegränsen? Hur är det med strömmingar som simmar över gränsen och fiskas upp här, ska de tullas in? Bin som bär med sig pollen och nektar till åländska kupor? Så galet kan det naturligtvis inte bli. Det är redan nu betydligt galnare än man någonsin kunnat ana.

Hur är det i resten av EU? Blir det samma regler överallt, att den som prenumererar på en tidning från icke-EU-land eller över skattegräns ska tulla in den? Och hur har människor reagerat på det? Det finns ju områden inom EU som likt Åland inte är med i momsunionen. Dit hör Kanarieöarna. Gibraltar m fl.
Så om man bor på Kanarieöarna och prenumererar på El Pais så måste man framöver tulla in tidningen. Klarar det spanska temperamentet av det eller blir det revolution? Låt mig joina!

Apropå revolutioner ett litet skamset minne. Året var 1992, Ålands landsting hade antagit en ny affärstidslag, som innebar att butikerna kunde ha öppet alla dagar utom juldagen, långfredagen och påskdagen. Bland de dagar som ”öppnades” fanns första maj. Maken, som på den tiden satt i landstinget (lagtinget numera), motsatte sig detta skarpt. Han ansåg att arbetarnas dag var minst lika viktig att högtidlighålla som kyrkliga dagar.

Det gick som det gick, men jag lovade mig själv att aldrig sätta min fot i en butik på första maj. Så kom första maj, folk samlades under fanorna på Torggatan för att lyssna till tal och musik och umgås. Vi stötte ihop med ett par av våra vänner och efter litet diskussion kom vi överens om att gå hem till oss på lunch – för nu kunde jag ju gå via butiken och köpa färska, åländska kycklinglår, som var så goda att steka i ugnen. Jag sade inget, smög iväg, låtsades att kycklingarna fanns där hemma och väntade. Och hade dåligt samvete efteråt.
Efter det har jag sett till att vara beredd på det mesta på första maj. Fast nu, för några månader sen, har lagen ändrats ytterligare en gång, så nu får butikerna ha öppet alla dagar på året. Arbetarrörelsen och kyrkan behandlas lika. Om det är arbetarrörelsen som har höjts till kyrkans nivå eller kyrkan som har sänkts – döm själv.

2 kommentarer på “Nu börjar vi tulla tidningar

  1. Det låter ju dumt men problemet gäller nu hela Eu. Också på fastlandet måste nu åtminstone alla nätköp som kommer utanför EU ifrån att förtullas. Det handalr om en större reform som förverkligats.

    Min syster som bott i Schweiz hela sitt vuxna liv har åratal redan klagat på att de inte kan göra uppköp via näthandeln mer pga just samma förtullningskrav.

    Det här är ett område som jag tyvärr inte är insatt i, men det hänger ju ihop med den globala utvecklingen där lilla Åland blir lidande. Men hittills har ni ju haft mer nytta än skada av er skattejuridiska position i Europa.

  2. Ack ja, vi har i decennier haft samma system med näthandeln som din syster i Schweiz och funnit oss i det. Men dagstidningarna! Ungdomarna säger att man kan läsa digitalt, men papperstidningen är så hemtrevlig. Den vill man ha åtminstone några dagar i veckan på utgivningsdagen. Vi bor ju trots allt i samma land – tycker jag. Det kanske ordnar sig. EU vill jag inte vara utan. Att EU satte stopp för vårfågeljakten stör mig inte ett dugg. (Det kanske beror på att jag tycker skogsfågel är mycket godare.) Det finns större problem just nu, men man reagerar lätt på det som berör en personligen. Nu börjar gullvivorna slå ut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*