Tigerbloggen är tillbaka !

Tigerbloggen är tillbaka, efter ett närmare fyra månaders avbrott. Orsaken till avbrottet är att domänet tigern.fi kapades eftersom den behörighetsnyckel som behövdes för att förnya det hade förkommit och inte kunde hittas i tid. Nedan historik:

Sajten

I föreningen Tigern rf:s verksamhetsplan för 2008 beslutades på det konstituerande styrelsemötet 14.4.2008 att:

..en ny webbplats skapas under lämpligt och ledigt namn med klar relation till föreningens namn. Karl Norrbom köper in namnet från Ficora och fakturerar Tigern (ca. 47 € för fem år) samt ger förslag på utseende (grafisk layout), struktur och uppbyggnad senast 2.6. Webbplatsen läggs tillsvidare på Glaspalatsets server och ingår i Luckans serverpaket, hyran betalas med annonsutrymme för Luckan i Ny Tid, hur detta går till reellt diskuteras på nästa möte. Norrbom har emottagit material ur Poetkalendern från Westerlund, vilket utöver Tigerns presentation blir det första centrala för sidan, att fungera som marknadsföringskanal för Poetkalendern. Norrbom skriver ett utkast till Tigernpresentation, som byggs på av Lodenius och Westerlund.

Kalle Norrbom, som då var Tigerns sekreterare (ordförande var Beata Frankenhaeuser och viceordförande Peter Lodenius; ’Westerlund’ var Bitte W), registrerade domänet tigern.fi den 5.5.2008 hos dåvarande kommunikationsverket Ficora.

Webbplatsen fungerade de första åren förutom som puff /webbfönster för projektet Poetkalendern närmast som en anslagstavla för föreningen, med allmän och kontaktinfo, stadgar, möteskallelser och länkar till bl.a. Ny Tid:

Poetkalenderns logga såg ut så här:

Poetkalendern hängde med till 2011 ungefär men utan att dessvidare uppdateras. I slutet av 2011 såg webbplatsens startsida ut så här:

Bloggen

Enligt ett styrelsemötesprotokoll från december 2011 fattades beslut om att på webbplatsen starta en blogg. Det praktiska arbetet med bloggen kom igång i maj 2012 och på ett styrelsemöte i april 2013 meddelade Bert Bjarland, som fungerade som webbplatsens webmaster, att bloggen kommit igång och de första inläggen postats. Webbplatsens övriga funktioner – utom poetkalendern – bibehölls men layouten förnyades och bloggen gjordes till startsida.

Under de drygt åtta år som bloggen tills vidare fungerat har ett trettiotal skribenter bloggat där, under längre eller kortare perioder, för det mesta och numera endast under eget namn. Webmaster fick jaga upp nya bloggare när någon bloggares skrivaktivitet avtog eller sinade för gott. De instruktioner som gavs åt en nyrekryterad bloggare var typ:

Som bloggare förväntas du posta inlägg någotsånär regelbundet, typ minst ett per månad, övre gräns finns inte. Enda förhållningsregeln är att inte direkt motarbeta de värderingar som Ny Tid står för.

Webbplatsen och bloggen har legat på olika webbhotell och registreringen av domännamnet skötts av åtminstone ett par så kallade registrarer; inköp och lokalisering av dessa tjänster har handhafts av Tigerns IT-konsult Thomas Nybergh.

Kapningen

Domänet tigern.fi:s giltighetstid förnyades den 5.5.2013 med fem år och 5.5.2018 med ytterligare fem år, troligen av Kalle Norrbom. Efter att den administrativa myndigheten blivit det 2019 grundade Transport- och kommunikationsverket Traficom och domänets ikraftvaroperiod av nån anledning förkortats till tre år så gick den alltså ut den 5.5.2021 och borde alltså ha förnyats före det eller åtminstone innan dess så kallade graceperiod gick ut 5.6.2021. Tigern hade i princip ren tidigare – innan han avgick ur styrelsen för nya utmaningar – kommit överens med Kalle om att överföra domänet till Tigern men det blev eventuellt ogjort och ifall domänet faktiskt överfördes kunde ingen längre minnas till vem. Till slut gick det alltså inte bättre än att ingen visste vem som hade den behörighetsnyckel som behövdes för att förnya domänet.

Efter frenetiskt men resultatlöst letande kontaktades föreningens IT-konsult Thomas Nybergh som lovade att han skulle ligga på vakt och boka domänet för Tigerns räkning genast det blev ledigt lördagen den 5.6.2021 kl 10:33:27 – han varnade dock för att nån bot eventuellt kunde tänkas ligga och lura och kapa domänet ögonblickligen; själv hade han inte tillgång till nån sån bot.

Och sen var det alltså ett estniskt företag, Dan.com (egentligen Computernik OÜ, registrerat i Viljandi) som med sin bot (datorprogram som automatiskt genomför en viss operation) nappade domänet millisekunder efter att grace-perioden löpte ut och domänet blivit lovligt byte. Thomas som hade lovat nappa det åt oss hade inte en chans.

Det här estniska företagets affärsidé är uppenbarligen att kolla estniska och finska domäner som ligger i grace-period på grund av att ägarna har problem med förnyandet (som vi) eller bara har glömt att förnya i tid. Mottot lyder ’fast and easy domain transfer’. Vilket betyder att deras bot ögonblickligen nappar domän som blir lediga. Sen erbjuder de den föredetta ägaren (eller vemsomhelst) att köpa tillbaka det kapade domänet för 1888 € – en i och för sig legal men ganska oetisk verksamhet där de gör pengar på folks misstag. De påstår sig för tillfället äga 8000 (eventuellt mestadels kapade ?) domän.

Återtagandet

Lyckligtvis administreras alla finländska .fi-domän i sista hand av finska myndigheten Traficom som i ett sånt här fall, när Tigern kunde visa att det är vi som i tiden (5.5.2008) registrerat domänet men pga förekommen anledning inte lyckats förnya det, kan avregistrera domänet från det estniska företaget och ge oss det tillbaka. Traficom gav ren i juli Tigern klartecken för återtagandet men måste ännu pro forma vänta på att esterna eventuellt överklagar, vilket uppskattades som osannolikt. Och eftersom inget besvär inlämnades återfick Tigern domänet tigern.fi i medlet av augusti.

Sen gick det ytterligare ett par veckor innan vår stressade IT-konsult fick Tigern på fötter igen men nu är hen alltså tillbaka. Och tiger inte, som sagt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.