Den okända fittstrejken

Är det bara jag som fram tills nu inte hade hört talas om fittstrejken? Den nämns i senaste Amnestyposten som en av de höjdpunkter, då finländarna fått nog av samhällets orättvisor och dragit ut på gatorna.
Andra är Anti-kärnvapenmarsherna på 80-talet, Koijärvirörelsen 1979, Ukrainademonstrationerna i år m fl.

1904 i Voikka norr om Kouvola är möjligen första gången i hela världen som man gått i strejk för att skydda kvinnliga arbetare mot sexuella trakasserier.
Hört om det förut?

När jag läste om fittstrejken (pillulakko) blev jag på en gång glad och förbannad. Glad för att kvinnorna i Finland ren för 120 år sen vågade säga ifrån. Och förbannad för att så litet hände under så lång tid.

Det som hände då, 1904, var att kvinnorna på papperssorteringen på Voikka pappersbruk var utsatta för sin förmans närmanden. De ville bli av med honom och gick i strejk för att sätta kraft bakom kravet. En första strejk följdes av en andra, mer långvarig. Som mest var 1.800 pappersarbetare vid tre pappersbruk i strejk.
Nu skriver forskaren Tuula Vuolle-Selki en bok om den första kända metoo-händelsen.

Hon ger en mycket skarp bild av tidsandan genom att citera yrkesinspektören Vera Hjelt, som efter en inspektion på fabriken konstaterade att allt var exemplariskt skött. Enligt Vuolle-Selki ansåg Hjelt att arbetarkvinnors moral inte var av det slaget att den var värd att försvara!
Det kan också ha förekommit en viss språkförbistring. Hjelt var dålig på finska.

Lysistrate, en rollfigur i en komedi av Aristofanes, känner vi till. Hon som uppmanade kvinnorna till kärleksstrejk för att få slut på peloponnesiska kriget. Det var för 2.500 år sen. Det fick vi läsa om i skolan. Men det kvinnorna gjorde i Voikka har ingen brytt sig om att sprida till senare generationer – inte förrän nu.
Vad är det mer som vi/jag inte vet om vår historia? Sånt som har varit obekvämt att berätta om?

För att inte beskyllas för enögdhet vill jag tillägga att kvinnorna i Voikka hade stöd av de manliga pappersarbetarna. I den andra strejkvågen var männen pådrivande.
Den som vill veta mer kan googla på ”pillulakko”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*