Tiggaren och prinsen

Sommarens kanske mest väntade internationella möte är mellan Joe Biden och Saudiarabiens prins Mohammad bin Salman. Mötet skulle ske redan i juni, men blev uppskjutet till juli (på saudiernas begäran enligt rykten).

Joe Biden är i en svår sits. Priset på olja och naturgas har stigit, och hotar att ha en ogynnsam effekt på höstens kongressval. Landets strategiska energireserver har sjunkit väldigt lågt och till de europeiska partnerländerna har Biden lovat all naturgas de behöver.

För att uppfylla sina löften och vinna tillbaka medborgarnas förtroende inför valet, behöver energins pris sjunka tillbaka till en lägre nivå. Trots alternativa energiformer, ser större oljeproduktion ut att vara det snabbaste sättet att få priset lägre.

Oljebolagen har vägrat utnyttja sina möjligheter att borra mer skifferolja. Även om Biden flera gånger både uppmanat och skällt ut dem, vill oljebolagen vara säkra på att Bidens efterföljare inte ska straffa för borrning av skifferolja.

Oljebolagen startar hellre nya borrningsprojekt utomlands. Oljeutvinning utomlands har fördelen att den behöver inte bära risken för en framtida regim som förverkligar Bidens vallöften. Exxon har tillsammans med Conoco, Total och Shell satsat på ett naturgasfält i Qatar, som blir verksamt 2026. Efterfrågan på naturgas förutspås vara lika stark ännu då.

Biden har också försökt normalisera förhållanden till Iran och Venezuela. Båda är oljerika länder som varit länge under amerikanska sanktioner. En liten lättning på sanktionerna kommer dock osannolikt att leda till förbättrade förhållanden, då USA utöver sanktionerna flera gånger försökt sig på regimändringar i länderna och konfiskerat deras egendom.

I Mellanöstern finns oljeproducenterna Förenade arabemiraten och Saudiarabien, världens största energiproducent. Dessa är de enda länder som har tillräcklig extrakapacitet att märkbart höja sin produktion snabbt och svara på Bidens behov. Förenade arabemiraten dock har visat att landet är mer intresserat av att handla med Kina än USA.

Kvar blir bara Saudiarabien. Biden har tidigare försökt ringa prins Salman, men prinsen lät bli att svara i telefonen. Biden blir därför tvungen att personligen resa till prinsen. Offentligt har Bidens stab sagt att resan handlar om säkerhet och ömsesidig uppskattning. Inte ett knyst kommer att sägas om Saudiarabiens krig mot Jemen, mordet på journalisten Jamal Khashoggi, eller andra människorättsfrågor. Inte heller något om att resans ursprungliga mål är att be saudierna pumpa mera olja för att priserna hemma i USA ska sjunka.

För saudierna duger det höga priset. De har inget intresse av att pumpa mera olja för att sänka sina egna inkomster, eller starta ett priskrig inom OPEC. En eventuell diskussion om att producera mer olja tas tidigast upp i OPECs allmänna möte i början av augusti. Recessionen som föruspåtts för slutet av 2022 kommer troligen att att leda till sänkt oljeefterfrågan och lägre oljepriser, så prognoser stöder inte heller ökad oljeutvinning.

Mötet blir troligen en antiklimax. Utan att ha något att erbjuda prinsen, blir Biden tvungen att återvända lika tomhänt som han kom.

—————————————-
Några källor:
https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2022/06/14/statement-by-press-secretary-karine-jean-pierre-on-president-bidens-travel-to-israel-the-west-bank-and-saudi-arabia/
https://www.aa.com.tr/en/energy/oil/biden-announces-historic-oil-reserve-release-to-ease-the-pain/35008


https://venezuelanalysis.com/analysis/13836
https://www.businesswire.com/news/home/20220615006025/en/ExxonMobil-statement-regarding-President-Biden-Letter-to-Oil-Industry
https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Geopolitics-Takes-A-Back-Seat-As-Biden-Drops-Sanctions-On-Venezuela.html
https://www.reuters.com/business/energy/qatar-picks-exxon-total-mega-lng-expansion-project-sources-2022-06-07/

Chinese company signed agreement for UAE energy projects


https://www.cbsnews.com/news/biden-downplays-mohammed-bin-salman-mbs-meeting/
https://www.washingtonpost.com/business/energy/in-us-saudi-reset-the-kingdom-holds-all-the-cards/2022/06/14/f25cc746-ec04-11ec-9f90-79df1fb28296_story.html
https://www.ft.com/content/b3c93eeb-9a79-49df-bd1a-3a82052319ff

 

Intresserad av teknik, ekonomi och vetenskap, och skriver om dessa i mån av möjlighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*