Amerikansk OS-doping – utbrett eller bara outrett?

Världens antidopningsbyrå WADA har i ett pressmeddelande berättat att den gjorts medveten om åtminstone tre amerikanska idrottare som använt doping. De tre idrottarna tävlar inte längre aktivt.

Enligt den amerikanska antidopingbyrån USADA var de dopade idrottarna informatörer. De skulle ge information om illegal dopingsbruk, narkotikahandel och människosmuggling.

USADA har inte berättat vilken information dessa idrottare bidrog med, vilka undersökningar de deltog i, eller om någon brottsling överhuvudtaget blev fast för olagligheter. Dessutom låter det som ett jobb för polisen, inte idrottare.

Det är oklart varför inte normala dopingtester kunde lika bra ha avslöjat bruket av doping. Inte heller är det klart varför just dopade idrottare skulle användas som informatörer, då man väl kunde ha använt andra icke-tävlande personer i deras närhet, såsom tränare eller massörer.

De dopade idrottarna har fått tävla, vinna och behålla sina pris. Men deras namn har undanhållits av säkerhetsskäl, och därför är amerikanernas medaljstatistik inte tillförlitlig. Då det gäller andra länder kör amerikanerna hårt med att utesluta dopade idrottare och t.o.m. hela länder.

USA har haft dopade tävlande informatörer sedan 2011, och berättade om saken åt WADA först 2021. WADA sade att USA skulle omedelbart sluta med förfarandet. USADA:s respons var inte konstruktiv.

USADA:s informatörer är dock bara en del av ett större problem. I början av juli publicerade den centraleuropeiska antidopingorganisationen (Central European Anti-Doping Organization, CEADO) ett öppet brev som uttryckte oro över den otillräckliga dopingtestningen i internationell idrott. Den outtalade mottagaren för brevet är USADA.

USA har undertecknat WADA:s Världsantidopingkod (World Anti-Doping Code, WADA code), det globala regelverket för dopingbruk. Medan koden binder offentliga idrottsorganisationer, är privata amerikanska idrottsorganisationer, såsom NBA, NFL och NHL, inte bundna av koden. Dessutom erkänner inte universitetsföreningarnas idrottsorganisationer koden.

Det innebär att största delen av amerikansk elitidrott inte har gemensamma riktlinjer för reglering av doping. Följaktligen är inte heller USADA intresserad av att strikt testa amerikanska idrottare. Stjärnproffsen skulle fastna för dopingmissbruk, och USA skulle representeras endast av svagt presterande amatörer, vilket inte skulle ge en bra bild internationellt.

 

De kinesiska simmarna

Under OS 2024 har det pågått ett större gräl om kinesiska simmare fick delta i tävlingen.

Bakgrunden är följande:

2021 höll Kinas simförbund ett möte för alla simmare på tävlingsnivå i en stad. Medan simmarna var där testade den kinesiska antidopingbyrån (CHINADA) alla simmare 3 gånger. De hittade 23 simmare med spårmängder av trimetadizin (TMZ) i 1 av sina 3 tester. De startade omedelbart en undersökning som fastställde att anledningen till att endast 1 av deras 3 tester var positivt var att alla 23 av dessa simmare bodde på samma hotell. Sedan kollade de köket och hittade spårmängder av TMZ i köttet, i köksbänken och ventilkåpan. Allt detta rapporterades till WADA. Sedan gjorde WADA två separata undersökningar som bekräftade CHINADA rapport. Den internationella testbyrån (International Testing Agency, ITA) och den internationella olympiska kommittén stöder WADA:s resultat.

Sammanfattningsvis:

  • Det var inte WADA som gjorde testet utan CHINADA. Om Kina ville dölja det så hade de helt enkelt kunnat låtit bli att rapportera om händelsen.
  • Den TMZ som hittades var spårmängder och endast i blodprov som togs efter måltiden. Blodproven som togs före måltiden var rena.
  • Pan Zanle, 100 m simmaren och den nuvarande världsrekordhållaren, var inte bland dessa 23 simmare.

Hela den här grejen var inte ett problem förrän amerikanska medier grävde upp saken.

Sedan involverade USADA USA:s kongress och justitieministerium i härvan. Ingendera har jurisdiktion över WADA, men de kan påverka USA:s medlemsavgifter till organisationen.

Sedan gjorde massmedierna det till en USADA mot WADA-dispyt, och implicerade att WADA styrs av kineser. Finländska medier har stött USADA i tvisten.

Det kan klargöras att WADA är en rätt västerländsk organisation. USA är organisationens största finansierare och betalar 7% av WADA:s budget årligen. WADA är baserat i Kanada och de flesta medlemmarna är från NATO-länder.

Frågan är mer om att ska ett lands idrottare få tävla enligt skilda regler som inte tillämpas på andra idrottare. Medan USADA kräver full transparens och åtskilliga tester av de kinesiska simmarna, är den motvillig att göra samma för USA:s idrottare. Sprinterlöparen Erriyon Knighton blev i mars fast för anabola steroider, men USADA tillät honom ändå tävla i OS. Istället trakasserar USADA kineser för tre år gamla labbprov.

Under tiden mellan januari och början av OS 2024 har det kinesiska simlaget testats 600 gånger. Varje simmare testades i genomsnitt 21 gånger, utan att något hittades. Andra länders simmare testades i genomsnitt 4-6 gånger.

 

Medicinska dispenser

Om en idrottare är tvungen att använda mediciner, är det möjligt att ansöka om tillstånd för dess bruk (s.k. Therapeutic Use Exemption, TUE). Det ger mer flexibilitet för idrottarna som inte behöver avstå från sin tävlingskarriär för små åkommor. Tyvärr möjliggör det också missbruk, eftersom de ger idrottare möjligheten att använda prestationshöjande mediciner (Performance-enhancing drugs, PEDs). Det är ett sätt för idrottare att lagligt bruka doping.

Informationen om medicinska dispenser är inte offentlig. De uppgifter man fått om dem har kommit antingen via dataläckor eller idrottarnas egna uttal.

Salbutamol används av astmatiker för att öppna lungvägarna. Efter att substansen tilläts i OS 1986, ökade dess bruk markant under 1990-talet och i början av 2000-talet blev idrottare tvungna att ha ett astmaintyg för att få använda salbutamol. Bruket av salbutamol kontrolleras genom urinprov, men tröskelvärdet för illegalt bruk är högt och proven måste tas så fort som möjligt eftersom ämnet försvinner snabbt från kroppen. Detta gör det svårt att skilja mellan tillåtet och olovligt bruk.

Amerikanska simmaren Michael Phelps har fått använda salbutamol i OS-tävlingar. Två andra idrottare som utmärkt sig i användningen av salbutamol är de brittiska tävlingscyklisterna Chris Froome och Bradley Wiggins.

Doping handlar inte endast om att förbättra den fysiska prestandan. Toppidrottare måste också kunna mentalt prestera sitt bästa när det gäller koncentration och stresstålighet.

ADHD-mediciner hjälper med spatialförmågan och har använts av gymnaster. Ritalin (metylfenidat) är en allmänt använd ADHD-medicin. Den hjälper användaren att koncentrera sig och vara lugnare. Den används allt oftare för att förbättra kognitiva funktioner och har också visats förbättra motoriska förmågor.

Den amerikanska gymnasten Simone Biles fick tillstånd att använda Ritalin under OS 2016 i Brasilien, och vann flera guld. År 2020 fick hon inte använda Ritalin eftersom det är en förbjuden substans i Japan, och vann endast en brons. I år hölls tävlingen i Frankrike som tillåter Ritalin, och hon vann återigen flera guld. Frågan om hon skulle ha vunnit guld utan Ritalin blev besvarad i Tokio.

Den amerikanska gymnasten Shawn Johnson (OS-guld 2008) använde också Ritalin. I amerikansk baseball är ADHD-medicinering oproportionerligt hög, dubbelt mer än i den normala befolkningen.

Över 60% av medicinska dispenser ges åt idrottare från USA, Frankrike och Australien. Man kan givetvis undra varför det är främst västliga idrottare som lider av diverse hälsoproblem. Världsmästerskapen borde endast ha elitidrottare vars prestanda är det bästa människan är fysiskt och psykist förmögen till. Atleter med hälsoproblem borde tävla i paralympiska spel och motsvarande.

En annan sak som underlättar bruket av medicinska dispenser är den ökade medikaliseringen av samhället. Det är allt lättare att få en diagnos för någon åkomma och därmed medicinpreskription. Vanliga läkemedel kan ge den lilla extra knuffen som på toppnivå behövs för att vinna.

I anslutning till detta kan man undra varför Biles överhuvudtaget behöver ADHD-medicinering. OS i Japan visade att hon kan fungera som en normal frisk människa utan Ritalin, och t.o.m. tävla på en nivå dit de flesta människor inte når.

 

Finns det bättring?

Amerikanska cyklisten Lance Armstrong är ett av de mera kända fallen som USADA dröjde med att undersöka, men som blev ändå avslöjat. Bland cyklister var Armstrongs dopingbruk känt och även en bok skrevs om det. Det förbisågs dock i massmedierna, som hellre spekulerade om Armstrongs saknade testikel hade en prestationshöjande effekt. En officiell utredning av dopingmissbruket sköts upp i åratal. Utredningarna började först när ett försäkringsbolag blev tvunget att betala Armstrong flera miljoner för hans sjätte Tour de France-seger.

I Armstrongs fall var det motstridiga intressen som var avgörande. Medan USA och sponsorerna gärna såg honom fortsätta vinna, ville försäkringsbolaget betala mindre för att minska sina förluster. Utan försäkringsbolagets undersökning skulle man än idag hylla Lance Armstrong som tidernas bästa cyklist.

Omständigheterna som möjliggjorde avslöjandet av Armstrong är sällsynta. Det finns sällan ekonomiska incitament för tredje parter att få en idrottare fast för doping.

Sponsorer har inga problem med dopade idrottare, bara de inte blir fast för olagligheter. Ju bättre idrottaren presterar, desto bättre för sponsorens affärer.

Antidopingarbete drivs antingen av idealet för rent spel, eller politisk smutskastning. USADA har utmärkt sig i det senare.

USADA borde vara mer aktiv i att städa sin egen bakgård. Det verkar något orimligt att USADA kan kräva konstanta tester av kineser, men ställer inte lika höga krav på amerikaner.

Data över medicinska dispenser borde också vara offentliga. Åtminstone för dem som vunnit medaljer. Om WADA har tillåtit bruket, finns det inga orsaker att dölja det. Idrottarna tävlar offentligt och borde vara öppna om alla substanser de använder.

Med tanke på att OS 2028 ordnas i Los Angeles, USA, får man se om USADA tänker förbättra sin antidopingverksamhet, eller fortsätta sina angrepp mot andra länders representanter och internationella idrottsorganisationer.

 

——-

Några källor:

WADA om USADA:s dopade informatörer:
https://www.wada-ama.org/en/news/wada-statement-reuters-story-exposing-usada-scheme-contravention-world-anti-doping-code
https://www.reuters.com/sports/athletes-undercover-global-us-anti-doping-agencies-clash-over-tactics-2024-08-07/

CEADO:s öppna brev:
https://www.ceado.org/en/newsshow-nados-statement-on-anti-doping-situation-in-professional-leagues-and-academic-sport
https://www.sportresolutions.com/news/view/european-anti-doping-agencies-call-for-increased-testing-of-u.s-athletes
Ingen nordiskt organisation har undertecknat CEADO:s brev.

WADA dokument om kinesiska simmare:
https://www.wada-ama.org/en/key-documents-regarding-chinese-swimming-case

WADA:s presskonferens om kinesiska simmarna:

Testningen av kinesiska simmare:
https://www.prnewswire.com/in/news-releases/cgtn-clean-bill-of-health-for-chinese-swimmers-over-600-tests-zero-violations-302216297.html

USA:s kongress hotar dra in WADA:s finansiering:
https://www.reuters.com/world/us/us-lawmakers-threaten-cuts-olympic-anti-doping-funds-2024-07-30/

Erriyon Knight:
https://svenska.yle.fi/a/7-10059387

Fördelningen av medicinska dispenser:

US & Australia appear to lead world in approved TUEs

Om svårigheten att mäta olovligt höga halter av salbutamol:
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180503142737.htm
https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bcp.13619?af=R

Metylfenidat förbättrar motoriska förmågor:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15076258/

ADHD-medicinering i baseball:
https://www.thestar.com/sports/baseball/mlb-s-exemption-rate-for-adhd-drugs-highly-suspicious/article_6dbf1e91-73b5-51a3-a3bc-e3210c393895.html

Boken LA Confidentiel handlar om misstankarna om Lance Armstrongs dopingmissbruk. Boken har getts ut på franska.
https://en.wikipedia.org/wiki/L.A._Confidentiel
https://en.wikipedia.org/wiki/Lance_Armstrong_doping_case

Intresserad av teknik, ekonomi och vetenskap, och skriver om dessa i mån av möjlighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*