Genusdarwinism

Mansaktivistorganisationen Miessakit (som aldrig brytt sig om att hitta på nåt svenskt namn) har öppnat en blogg, knappa två veckor efter att Tigern öppnat sin. Organisationens verksamhetsledare Tomi Timperi inviger bloggen med en text där han argumenterar för tolerans. Men inte tolerans i fråga om normifrågasättande, jämställdhetsbefrämjande eller multikulturella genusmodeller, vilket man nästan hade vågat hoppas på – utan tolerans ifråga om heteronormativitet och konformism !

Vill man hårdra kan man ju tolka det som att han tycker att vi ska tolerera intolerans. Heteronormativ konformistisk intolerans.

Alla de män och pojkar som vill höra till den stora massan män vars enda eventuella genusrelaterade problem är storleken på det maskformiga bihanget ska nämligen enligt Timperi inte behöva finna sig i att problematiseras och ifrågasättas av statsfeministerna vars verksamhet ju som känt går ut på att undergräva den sunda och naturliga biologiska manligheten.

Det som i synnerhet oroar Timperi är de satsningar inom förskolepedagogiken som i jämställdhetens namn vill ’befria pojkar från manlighetens bojor’ genom att jämställa alla möjliga normavvikare och minoriteter med majoriteten och på så sätt ifrågasätta majoritetens normativa hegemoni och få den att i själva verket framstå som en moralisk minoritet. Biologin sidsteppas helt och majoriteten ska anpassas till en liten minoritets avvikande normer.

Timperi upplever att manligheten är under attack, ansatt av ett feministiskt drev. Utrotningshotad.

Jag ser bara dinosaurier som håller på att gå under och däggdjur som håller på att ta över. Genusdarwinism kunde man kalla det.

Mikael Niemi – han med populärmusiken – har i mindre sannfinländska och befriande humoristika termer jämfört dinosauriemanligheten med ett med möda uppbyggt korthus som kan raseras på ett ögonblick genom en enda ’knapsu’ handling. Knapsu är tornedalsfinska och betyder ungefär kärringaktig, fjollig. Omanlig alltså.

När jag för att kolla definitionen googlar på ’knapsu’ erfar jag till min glädje att det också finns män som faktiskt tycker att det är väldigt okej, rentav häftigt med en ’omanlig’ normifrågasättande manlighet – män som inte bara vill tolerera utan rentav aktivt iscensätta sin egen manlighet som Kreativ Nyfiken Alert Positiv Simkunnig och Unik !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.