Seriemördaren Peter Mangs fälls i hovrätten

Malmös egen seriemördare, Peter Mangs dömdes idag slutligen för två mord och åtta mordförsök till livstids fängelse. Peter Mangs är i likhet med John Ausonius motiverad av ett uttalat hat mot invandrare. Han är som Breivik en högerextrem terrorist.

I såväl svenska medier som i rättväsendet ser man inte elefanten i rummet. Ända tills helt nyligen hade flera sydsvenska medier mage att beskriva honom som ”serieskytten,” som om han var en tävlingsskytt som sköt vinnande serier mot pappmåltavlor. Som andra tävlingsskyttar.

Det har här i Malmö varit besvärande tyst om att Peter Mangs huvudsakligen sköt människor med mörk hudfärg. Att han företräder en intollerans och ett hat som vilar strax under stadens tunna yta. Typiskt har offentliga möten mot rasism, och långa analytiska artiklar lyst med sin frånvaro i tidningarna.

Till en del kan det säkert förklaras av att folk tröttnat på högerextrema terrorister till följd av bevakningen av den mycket större Breivik-saken, som en komentator uttryckte det i teves morgon-soffa. Men det är även sant att Malmös opinionsbildare inte tagit tillfället i akt. Man har konsekvent, i bästa fall bagatelliserat händelserna, som ovan, och i värsta fall ignorerat saken; skyllt hans terrorism på en diagnos.

Men det börjar nu bli hög tid att ta itu med sjukdomen istället för att pudra över symptomen genom att dalta med högerextrema terrorister och seriemördare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.