Dispatch internationals muslimhatare Ingrid Carlqvist går bananas

Svenska rasister gillar inte bli kallade rasister. Det är  inte så konstigt. Men att landets debattörer och i journalister låter sig dompteras av deras gnäll är mindre självklart.

I helgen råkade den rikskända muslimhataren och rasisten Ingrid Carlqvist in i en ordväxling med Centrum mot rasism, via twitter. Organisationen hade påpekat att hon är muslimhatare. Och vips försökte hon själv, hennes alter ego samt kanske några av hennes vänner påstå att hon minsann inte hatar muslimer utan bara ”kritiserar”  Islam.

Liksom de flesta andra ”islamkritiker” som svenska muslimhatare kallar sig själv, och som de kräver av pressen att bli kallade, vet inte Carlqvist vad hon talar om.

Precis där ligger problemet. För att kunna kritisera något måste man ha kunskap om det man kritiserar. Påstår man däremot utan något som helst stöd för det; att muslimska män gruppvåldtar; alla muslimer ljuger; Islam är en homogen monolitisk och totalitär religion; nazism ska jämställas med Islam, etcetera. Då vet man inget om det man kritiserar. Ens motvilja bygger på irrationalitet. Det kallas med ett annat ord för hat.

Islamkritik är något helt annat. Det bygger på ett ärligt försök att förstå det man undersöker. Man ser exempelvis skillnaden på Ayatollah Khomeini, Malcolm X och boxaren Mohammed Ali. Man inser att dessa inte står för samma sak, även om de tre tillhör Islam och kallar sig därför muslimer.

En verklig islamkritiker vet att skolor av islam som sunni, shiitisk och sufistisk Islam har mycket litet gemensamt. Den liberala och sekulära muslimen från Bosnien eller den politiskt radikala från Palestina har en annan syn på Islam än en ortodox muslim från Irak, etcetera

Om muslimhatarna verkligen vore islamkritiker skulle de inte förtala personer med muslimsk bakgrund. Istället skulle de läsa sufiska lärare, de skulle studera Malcom X och på det hela taget vara väl förtrogen med den kritiska islam-traditionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.