Terrorism

Till följd av bomberna mot maratonloppet i Boston så är begreppet terrorism nu på tapeten. Terrorism är ett ämne som lockat många filmare. Just därför är ämnet snårigt. Det finns självklart några klassiker som Margarethe von Trottas Två tyska systrar om Rote Armee Fraktions 1970-tal, Andres Veiels Black Box BRD, även den om tysk terrorism. Samt det smått lysande episodfilmen ”11’09”01 – September 11″ som kanske är den bästa filmen om attacken mot tvillingtornen i New York hitintills.

För att förstå hur terrorism utvecklats sedan 1970-talet fram till idag så finns det nu några aktuella rekomendationer. Den amerikanska The Company You Keep, regisserad av självaste Robert Redford, i täten för en lysande ensamble; Nick Nolte, Susan Saradon och Brendan Gleeson för att nämna några.

Filmen tar sig an historien om några flyende medelålders aktivister ur den amerikanska terroristgruppen Weathermen Underground, som levt ett liv under falska identiteter tills en dag då FBI slutligen spårar dem.Nyckelfrågan till dem lyder: Om samma situation, en regering som begick folkmord i Vietnam och studenter som skjöts ned på campusområden vid amerikanska universitet åter skulle uppstå, skulle du handla på samma sätt? Svaret blir ja, fast bättre.

En film som som tar sig an en vanligare form av terrorism är den danska Tobias Lindholm piratdrama Kapringen. En realistisk och mycket laddad film om ett danskflaggat fartyg som kapas av somaliska pirater i Indiska oceanen. Filmen koncentrerar sig på offren för kapningen: sjömännen, piraternas förhandlare, sjömännens anhöriga och mot dem ställs det danska redderiets VD, konlikthanterings konsulter och rederiets ägare.Frågan väcks här vem som är de verkliga terroristerna och svaret verkar vara rederiets ägare som cyniskt spekulerar i människoliv för att inte betala ett rött öre mer än de måste.

Slutligen så rekomenderas den indiska kortfilmen The little terrorist om den pakistanska pojken Jamal som för att rädda en boll hamnar på den indiska sidan gränsen. Från att ha varit en normal 11-åring genomgår han raskt et metamorfos till livsfarlig terrorist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*