Marginalisering föder populism

Eftersom jag siter i en arbetsgrupp som utreder mäns rädslor inför en under beredning varande ny jämställdhetslag går jag på olika tillställningar där män vädrar sina rädslor och frustrationer.

Senast nu ett av Mansorganisationernas centralförbund anordnat miniseminarium om diskriminering av män vid skilsmässa. En av faderskapsrättighetsrörelsens smärtpunkter.

Nu är det visserligen också från en profeministisk synpunkt bra att orättvisor och diskriminering av män tas fram, dokumenteras och åtgärdas – så att vi förhoppningsvis kommer lite närmare ett jämställt samhälle. Här gör de mansaktivister som grupperar sig kring Miessakit ett lovvärt arbete. Ändå förvånas jag som man om och om igen av den bitterhet hätskhet mot allt vad som ’luktar feminism’ och rentav misogyni som kommer fram när dessa frustrationer vädras.

Nästan lite så att man får akta sig att inte skratta på fel ställe så att säga. Som ensam profeminist bland upprörda antifeminister.

Annars eller kanske just därför var seminariet givande. För det är nog hälsosamt att emellanåt konfronteras med den desperation och maktlöshet som tydligen många män upplever i en situation som trots att det ju borde vara ett känt faktum att de flesta parförhållanden numera slutar i separation eller skilsmässa tydligen alltid kommer som en total överraskning för den manliga parten.

Som dessutom plötsligt upplever sin trygga patriarkaliska familjemiljö som genom ett trollslag splittrad och förbytt i ett fiendeland där både sociala och juridiska myndigheter infiltrerade av statsfeminister systematiskt är ute efter att marginalisera, diskriminera och utnyttja honom.

Mansorganisationernas centralförbund samlar alldeles uppenbart genuspopulistiska krafter. Men är – som Nya Argus nyligen framkastade – patriarkatet faktiskt på väg in igen efter en tillfällig rökpaus ute i kylan ? Är feminismen bara en parentes ?

Eller – fortfarande enligt Nya Argus – lika viktig för demokratin som tillgång till dricksvatten, telekommunikationer och ett fungerande vägnät ?

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.