Skånepolisens rasbiologiska register – oförsvarligt

Lundapolisens rasbiologiska register över dryga 4.000 romer, följdes upp av att ytterligare liknande excel-filer hittats med  hundratals flera romer. Vi har ännu inte sett slutet på den rättsskandal som utspelar sig här i Sverige sedan några dagar.

Så här i början av veckan har debattörerna varnat för att den bruna triangeln som markerade romer i Auschwitz-Birkenau nu får en renässans (i romani har det nazistiska Holocaust som riktades mot romer en särställning, man talar där om Porajmos som motsvarar hebreiskans Sho•a). I måndags hölls flera offentliga möten bland annat här i Malmö och i Stockholm; bestörta, ledsna och rätteligen fly förbannade romer talade om hur de rasbiologiska registren väckte minnen från zigenarnatten, stereliseringen som pågick ända fram till 1975 (63 000 svenskar tvångssteriliserades mellan 1934 och 1975, varav romerna utgjorde en stor del), och de lagar som under hela 1900-talet tvingade tusentals romer att bli nomader – hänvisade att bo i tält och godtyckligt tvångsavisade från snart sagt varenda jordplätt i Sverige; som förhindrade romska barn att få en rimlig skolgång; som ledde till fattigdom; gadjes (majoritetssamhället) glåpord och trakasserier.

Polisen har inget att skylla på, även om de desperat försökt: vi har först fått höra att det inte alls finns något register; sedan att det finns ett register, men inte över romer. Sedan att det finns ett register över romer, men att det upprättats av en enskild polis, sedan att det inte alls var ett register utan en ”analys-fil,” tills allt exploderade i knäet på polisledningen.

Sanningen är förstås att det finns ett rasbiologiskt register som är väl spritt, och som polisens alla underrättelseavdelningar över hela landet haft tillgång till – och fan själv vet vem mer; det innehåller namnen på människorättsaktivister, folk med borgerliga yrken, medelklasspersoner, arbetare, arbetslösa, kriminella, laglydiga män och kvinnor, över 1.000 barn varav många yngre än två år, det finns till och med nu avlidna personer i registret. Det som binder de registrerade samman är att de fötts i romska familjer, eller är gifta med romer.

Ingen tillfällighet då att många gör kopplingen till Sveriges bruna historia; ända in i vår litteraturhistoria som hos Viktor Rydberg i hans famösa men välskrivet rasstereotypa roman Singoalla (1857), inom naturvetenskapen där svenskarna praktiskt taget uppfann rasbiologin, genom det av professor Herman Lundborg inrättade Statens institut för rasbiologi, 1921, där han även blev rasforskningsinstitutets chef. Därmed hade vi svenskar gjort en pseudovetenskap till akademisk vetenskap som sedan tyska nazister och olika amerikanska eugeniska sällskap skulle haka på. Romer och samer var självklart av stort intresse för Uppsalas vetenskapliga rasister. Romer, samer, judar och trasproletariatet var alla smutsiga ”folkelement” som man måste bli kvitt. Romer fick för övrigt ingen rösträtt i Sverige förrän i mitten 1976 då de enligt lag fick bli bofasta (delegationen för romska frågor).

Lundapolisens rasbiologiska register kan således länkas in i en obruten kedja historiska händelser där de senaste årens rasistiska dåd alla är en logisk följd av varandra; laser-mannen i Stockholm, anlagda bränder på flyktingförläggningar, Ny Demokrati, Sjöbo-centern, händelserna i Forserum, lasermannen i Malmö, poliser som kallar ungdomar i Rosengård för ”apa-jävlar” eller döper fiktiva personer till ”Neger Niggersson,”  och så vidare. Den som särskilt studerar rasismen i Sverige kan helt enkelt inte undgå att se alla ”enskilda dåd” som begåtts, och som ständigt avfärdas som ”pojkstreck,”  ”populism”  ”missnöjesyttringar”och ”register som upprättats av enskilda polismän” tillsammans bildar ett mönster över ett land där något är allvarligt fel.

Naturligtvis är det ingen tillfällighet att den enda makthavare i Sverige som helhjärtat försvarar polisens rasbiologiska register är Sverigedemokraternas riksdagsledamot Thoralf Alfsson, som inte ser någon skillnad på romska småbarn och motorcykelgäng. Liksom att sverigedemokraternas webbtidning Avpixlat i går skällde ut de partikamrater som inte tillräckligt ställde sig bakom polisens rasbiologiska register. Partiets företrädare har tidigare agiterat för steriliseringar av just romer och de är öppet ett rasistiskt parti, trots att de låtsas vara något annat.

Nu måste vi kräva att huvuden rullar: Avsätt alla polischefer i Skåne, samt ett antal vid Rikspolisstyrelsen, samt valfria ministrar: börja med justitieminister Beatrice Ask. Sedan kan arbetet med att försöka reparera skadorna skandalen orsakat påbörjas. Det arbete som tidigare påbörjats med att få romerna att närma sig majoritetssamhället är grundligt raserat. Ingen vet om romer kan känna förtroende för svenska gadjes igen. Fan tro’et. Vore jag rom skulle det dröja innan jag åter kände förtroende för makthavare i Sverige.

 

 

 

This entry was posted in Bloggar, Joacim. Bookmark the permalink.

3 Responses to Skånepolisens rasbiologiska register – oförsvarligt

 1. E. says:

  Hej!
  Håller helt med om att det är en hel drös av ansvariga som bör avgå, samt att en ordentlig utomstående utredning av Sveriges snutar bör tillsättas.
  Men. Jag vill gärna ha en källa till att romer inte hade någon rösträtt i Sverige innan mitten av 60-talet. Är i stort sett ovetande, som många andra, om romers juridiska ställning under den tiden, men en svensk medborgare är en svensk medborgare med rösträtt, även då.

  • Joacim Blomqvist says:

   Du har rätt jag hade fel. Men ditt antagande att romerna hade rösträtt före mitten av 1960-talet stämmer inte heller. Medborgarskap kopplades förr till att du var bofast i Sverige: “Romer fick bli bofasta och därmed ha rösträtt i Sverige 1976.” skriver Åsa Carlman i Arbetaren Zenit hennes källa är Delegationen för romska frågor. ska omedelbums korrigera

 2. Ernst Mecke says:

  I do fully agree that something should be done, and fast. But it should also be fit to increase the romer’s trust in the Swedish society. And in that respect I should suggest that the heads which are marked down for rolling should at least be questioned very carefully before.
  Because: once a few heads have been knocked off, they will have to be replaced; and anybody who volunteers to become a policeperson might well have tendencies to consider him/herself as a “guardian of law and order” (which would automatically and easily lead up to rightist tendencies); and if rightist heads are being replaced by rightist heads without anything being learned otherwise, nothing is won.
  On the other hand there is the question what such a careful questioning COULD POSSIBLY bring as an enlightening answer. Well, I have some (indeed very vague) memories that there were in the past suspicions around that Roma might occasionally show tendencies for family feuds. IF there were (or had been) such rumors around among the Swedish police, then somebody might actually have collected all those data in order to follow up who would be in danger in case of a feud between some families. And once this information was there …, well, we know that authorities do not destroy files once they have them (just remember what we learned via Snowden). All of which would, together, result in a picture of (a) some possibly well-meant (though presumably nonsensical) effort at collecting and ordering those data plus (b) the usual general eagerness of authorities to collect and never to destroy data.
  But of course, if the authorities are not able to give VERY good reasons for keeping those files, the files should be destroyed and the heads of some representatives of those bureaucratic habits concerning the collection and eternal storage of files should in fact roll – and be it just to remind some other bureaucrats of their duty to check every now and then also the relevance of what they are so eagerly collecting …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.