Drakflygaren debuterar hos Tigern

Det känns trevligt att ha blivit inbjuden som bloggare för Tigern och möta en ny läsekrets.

Jag har några gånger skrivit i Ny Tid och passade på att söka i arkivet, där jag fann följande artikel, där jag nämns: Leksaksdrake i plast skrämde militären av Fredrik Sonck den 12 januari, 2011. Det skulle kunna vara en utgångspunkt, eftersom få personer i Finland vet vad som hände sedan.

Vi åtalades enligt Skyddslagen (2010:305) där lagens portalparagraf skriver om lagens syfte och skyddsändamål:
1§ ”Denna lag innehåller bestämmelser om vissa åtgärder till förstärkt skydd för byggnader, andra anläggningar, områden och andra objekt mot
1. sabotage,
2. terroristbrott enligt 2§ lagen (2003:148) om straff för terroristbrott,
3. spioneri samt röjande i andra fall hemliga uppgifter som rör totalförsvaret, och
4. grovt rån.”

Var det brott vi åtalades för verkligen av den karaktären? I brottsanmälan stod att: ”Kajsajuntti har även flygit en drake, samt fotograferat inne på skyddsområdet.”

Till detta finns mycket att tillägga.

Vi dömdes i Tingsrätten till, jag minns inte hur många dagsböter á 50 kr, samt 500 kr till Brottsofferfonden, eftersom fängelse fanns med i straffskalan. I Hovrätten för övre Norrland, sänktes straffet. Vi gick ej vidare till Högsta Domstolen, eftersom vi troligen inte hade fått prövningstillstånd eftersom den lag vi åtalades efter ersatts med en ny lag.

I nuläget fortsätter kampen mot militärövningarna, där Svenska Staten gett bort mark till NATO. Denna antikrigsrörelse finns även i Finland, som har ett liknande övningsområde i norr på gränsen mot Ryssland.

Bror Kajsajuntti
Luleå

This entry was posted in Bloggar, Byprofeten. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.