Kulturens gratisarbetare

I dagens nummer av NSD – Norrländska Socialdemokraten – läste jag ett kort debattinlägg av författaren Peo Rask under rubriken ”Fortsatt gratisarbete i den nya kulturplanen?” Han nämner landstingets kulturplan 2014-2016 som granskats av KLYS – Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd, som kommit med en del anmärkningar om t.ex det gratisarbete som satts i system. De skriver:

”För att de fria professionella kulturskaparna ska kunna delta på samma villkor som andra yrkesgrupper inom kultursfären bör de fria professionella kulturskaparna arvoderas i enlighet med KLYS arvodesrekommendationer för sitt deltagande i referens- och samverkansgrupper.” Peo Rask avslutar med orden: ”I dag torsdag samlas kulturarbetare till ett heldagsmöte med företrädare för landstinget. Vid det mötet har några betalt, andra inte. Gissa vilka?”

Jag lägger tidningen åt sidan. Artikel berör inte mig trots att jag är en av kulturens gratisarbetare, som ideliget fått bra recensioner för mina skådespelarprestationer.

Sedan kommer jag på: Tänk om jag skulle åka dit bara för att se vilka som är där på tjänstens vägnar och vilka som är gratisarbetare. Jag åker in på Kulturens hus, som jag antar att de håller till på och möter Peo Rask och en av hans författarvänner, som ska ha boksläpp i kväll. Jag får då höra, att de inte ska hålla till där, utan på Hotell Nordkalottens konferenscentrum en mil utanför stan.

Jag ger upp. Det blir därför ingen bild från konferensen och antagligen finns jag inte heller med i kulturplanen, lika lite som jag finns med som namn i deras stipendiekommitté.

Jag får fortsätta, som gratisarbetare med min tidskrift Krattan, som finns dåligt uppdaterad på internet där jag låter andra gratisarbetare med andra arbeten eller pension komma till tals. Jag är inne på 26:e årgången.

Bror Kajsajuntti

This entry was posted in Bloggar, Byprofeten. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.