Miljöfundamentalism

Vårt squashgäng – inkluderande dem som av en eller annan anledning varit tvungna att sluta spela aktivt – samlades till sin årliga pizzakväll på en av de centrala krogarna i Helsingfors. Samvaron var trevlig och samtalet – för det mesta samtalen – rörde sig om allt möjligt som inträffat i vars och ens liv under det år som gått sen föregående pizzakväll. Plus aktuella teman och händelser.

Av nån anledning kom min bordsgranne och jag in på miljöfrågor. Ja det var via avaaz, en internationell webbcommunity som genom kampanjer på webben vill ge gräsrotsinitiativ politisk tyngd genom att per e-post skicka ut appeller om olika missförhållanden att undertecknas av så många som möjligt.

Nå nu var det miljön det gällde. Jag deklarerade att jag är klimatskeptiker och rekommenderade min samtalspartner att läsa Svensmarks The Chilling Stars som för fram att människans inverkan på klimatet är försumlig eller högst marginell eftersom jorden ju inte är något slutet system utan ett mycket öppet system som hela tiden tar emot enorma mängder energi, strålar ut enorma mängder och rör sig som en del av solsystemet genom en rymd full av strålningsbälten av olika frekvens och energi, kretsande kring en sol vars varierande aktivitet tillsammans med jordens magnetfält bestämmer hur mycket av strålningen som når atmosfären och till sin del påverkar klimatet genom t.ex molnbildning. Inget av detta kan människan påverka.

Min samtalspartner deklarerade att han inte tänker läsa The Chilling Stars och att IPCCs tretusen klimatexperter inte kan ha fel när de påstår att klimatet håller på att bli varmare och att detta beror på mänsklig aktivitet. När jag replikerade att det för inte så länge sen fanns åtminstone tretusen experter som påstod att jorden var universums medelpunkt och att solen kretsade kring jorden blev han synbart upprörd och krävde att vi byter samtalsämne.

För mig kändes hans reaktion närmast som en kristen – artig visserligen – fundamentalists när man ifrågasätter bibeln. Ganska manlig dessutom.

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

2 Responses to Miljöfundamentalism

 1. Hannele Luhtasela-elShowk says:

  Ja, fundamentalism finns i alla läger och fundamentalisterna är tyvärr ofta de som är mest högljudda. Din diskussionspartner var kanske av den tystare sorten, och kanske mer okunnig än fundamentalist. Det är alltid lite synd när folk inte kan eller vill försvara sina åsikter. En aspekt jag tycker om i den arabiska kulturen (och som vi i Finland kunde ha nytta av) är att debatt och diskussion är vardagliga händelser. Alla diskuterar, måste lära sej försvara sina åsikter och kan acceptera bättre argument om sådana framförs.

  Jag har inte läst boken du nämner och känner inte till hypoteserna författarna för fram, så jag kan inte säga så mycket om dem. Det har dock forskats kring den kosmiska strålningens inverkan på klimatet både före och efter att boken publicerats, och resultaten är inte nödvändigtvis väldigt övertygande. Här finns en intressant diskussion, tyckte jag:

  http://www.realclimate.org/index.php?p=42

 2. Ernst Mecke says:

  My sincere thanks to Hannele Luhtasela-el Showk for providing that link to a scientific comment on Svensmark’s theory. It supports the conclusion from my own reading of his book (which I also have given as comments to several of Bert’s contributions) that one should not all of a sudden give up the “green” efforts in matters of energy technology etc. (e.g. for the reason that they are even without an impending climate catastrophe already as such very reasonable and useful).
  And to Bert I feel like saying that, considering the present state of development of scientific METHODS, to compare the efforts of the scientists who contribute to the IPCC’s report to those “learned men” (which they in fact were) who believed that the Earth were the centre of the universe is IN FACT AN INSULT. I have in fact written about the difference between Rat Think (demanded from scientists) and Monkey Think (as, e.g., represented by those learned men who were relying on authorities), once also given a presentation about it in Arkadia, and would it not gradually be time that this piece of insight could arrive in some heads … . I can even give another presentation about the matter, but I just suspect that there will be as little interest about it (zero) as up to now.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.