nya vyer

Ibland måste man avlägsna sej för att få en överblick av den situation man är i. För mej fungerar det här i många olika sammanhang, på olika skala: vardagliga konflikter, långsiktiga planer, då jag försöker skapa något. Enligt samma logik bestämde jag mej, ungefär ett år sedan, för att flytta med partner och katt till Marocko.

Jag har länge önskat bo utanför Finland – inte för att jag varit olycklig eller otillfredsställd, utan för att jag blivit mer och mer medveten om hur lite jag vet om världen omkring mej. Det känns ibland som om vi har tillgång till ofantliga mängder information, men inget sammanhang. Vi kan se och höra om det som händer i världen varsomhelst, närhelst vi vill – men det betyder inte att vi lär oss något. Försöka hjälper, men vår bakgrund begränsar oss, våra upplevelser färgar vår världssyn så att ingen ser världen på samma sätt.

Så, fem dagar sedan flög vi söderut och landade i Rabat, Marocko. Min partners familj bor här och vi kommer att bo med dem på deras farm. Jag förväntar mej en del shocker – en ny kultur, ett nytt språk, en stor familj. Jag har hälsat på många gånger förr, så jag är inte längre lika överraskad när matinköp sker genom att ropa från bilfönstret eller när polisen stannar bilen och kräver mutor. Dessutom är familjen relativt välbärgad, vilket har både positiva och negativa sidor för mej personligen.

Jag är utbildad biolog och har alltid älskat naturen och vetenskap. Jag forskar dock inte längre, utan jobbar nu som frilansande fotograf, en annan av mina passioner. Mina svärföräldrar är från Irak, men har bott i Marocko i nästan 25 år. De kallar sej inte marockaner. Vi flyttade för att min partner skulle få bo närmare sina föräldrar, för att jag ska få lära mej arabiska och uppleva en annan kultur, och för att vi båda ska kunna koncentrera oss på vårt frilansande. Det finns en hel del fördela med att bo hos familjemedlemmar.

Här på tigern.fi kommer jag att blogga om livet i Marocko och försöka dela med mej av det jag lär mej. Ibland kan ett inlägg bestå av bara en bild, ibland längre funderingar. Ni får gärna diskutera och fråga!

This entry was posted in Bloggar, Hannes. Bookmark the permalink.

2 Responses to nya vyer

 1. Bert says:

  Det är genant hur lite man vet om afrikanska eller ska man säga arabiska stater och städer. Nu måste jag googla upp Rabat för att få veta att det är huvudstaden, uppenbarligen större än Hfors och centrum för den franska kulturen i Marocko. Parlez-vouz français ? Välkommen till tigern, det ska bli intressant att läsa dina texter.

  • Hannele Luhtasela-elShowk says:

   Folk känner vanligen till Casablanca bättre, som nog är en större stad än Rabat. Och jag vet vad du menar – det finns så många ställen i världen som man känner så dåligt till…

   Jag pratar faktiskt inte franska. Jag valde att studera arabiska istället, som används av alla och även av det s.k. vanliga folket. Folk med hög utbildning/lön pratar dock ofta franska sinsemellan, har jag märkt. I familjen där jag bor pratas det huvudsakligen engelska men mina svärföräldrar pratar arabiska med varandra – och när de berättar ett skämt är förstås höjdpunkten alltid på arabiska…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.