Jämställdhet perverst för populister

Såhär inför jul kommer leksaksfabrikanterna ut med julkataloger, bland annat Toys’R Us och BR Leksaker, båda ägda av Top Toy med huvudkontor i Danmark. Katalogerna salufördes ren för andra året i rad som ’genusneutrala’.

Top Toy hade alltså i Sverige fått utstå kritik för att deras leksakskataloger var för konservativt genusstereotypa och därför i fjol på den svenska marknaden utkommit med en ’genusneutral’ katalog. Den officiella motiveringen var att man ville att katalogerna skulle ge konsumenterna (barnen) valfrihet i fråga om vad de vill leka med i stället för att uppmuntra till stereotypa könsroller.

Eftersom den genusneutrala katalogen mottogs positivt kom man i år ut med genusneutrala kataloger också i de övriga nordiska länderna; ”Vi vill att våra kataloger ska reflektera hur pojkar och flickor leker i verkligheten och inte presentera stereotypa bilder. Om både svenska pojkar och flickor vill leka med leksakskök så vill vi spegla detta mönster”. Och nästa steg ska sen bli leksaksbutiker som inte längre har leksakerna uppdelade i pojk- och flicksortiment utan i stället har skyltning visande pojkar och flickor som leker tillsammans.

Nå så där fruktansvärt könsneutrala är katalogerna nu faktiskt inte, alla superhjältar är fortfarande manliga och alla prinsessor och hästskötare fortfarande kvinnliga. Men förutom några genusneutralt lekande flickor hade man i alla fall i katalogen fått in en pojke som dammsuger, en som lagar mat och en som sköter en bebis:

Och detta blev för mycket för Dansk Folkepartis (motsvarigheten till våra sannfinländare) ’jämställdhetsordförande’ Pia Adelsteen som dissade katalogen så här:
– Jag tycker att det är djupt skrattretande och lite perverst. Alla barn har ett kön från födseln och det är missförstått politiskt korrekt att avbilda pojkar i tjejroller och omvänt.

Själv tycker jag ju att det perversa i katalogerna mest ligger i deras omfång, uppskattningsvis mellan 1500 och 2000 leksaker per katalog. Arma barn. Och arma föräldrar..

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.