auto-rasism

rabatAraber och deras ogillande av västerlänningar är en ökänd kombination. Vi får den här uppfattningen via medier: terrordåd, extrema åsikter som filmas och visas i nyhetsinslag, populistiska politiker som försöker hitta något som förenar röstarna. Varifrån kommer de här negativa åsikterna om västerlänningar? Är det västerländska invasioner av deras länder, dolt bakom skenheliga mål att avlägsna diktatorer som några år tidigare fått stöd av samma länder som nu attackerar? Är det den västerländska överlägsenheten, den amerikanska kulturens genomslagskraft, internationella företag som roffar åt sej av arabländernas naturtillgångar?

Det finns säkert många orsaker, och de flesta är berättigade. Alla behöver dock inte vara så omedelbara, eller så globala. Redan under min korta tid i kontakt med araber och i synnerhet araber i Marocko har jag märkt av den instutionaliserade rasismen här i Marocko. Det mest intressanta är att rasismen inte är riktad mot västerlänningar, utan mot andra araber. Ett praktiskt exempel på det här fick jag när vi ansökte om uppehållstillstånd.

För att lämna in vår ansökan behövs våra pass och vårt äktenskapscertifikat. Utöver det här bad myndigheterna att min partners pass skulle legaliseras av Finlands ambassad. Av mitt pass krävdes inget dylikt, för jag är infödd finländare, medan han fått sitt medborgarskap i vuxen ålder. Jag vet inte hur en legalisering av ambassaden är ett trovärdigare bevis att han verkligen är finlänsk medborgare än själva passet, och varför mitt pass är riktigare än hans.

Det är inte bara i Marocko det här händer. Om man jämför antalet arabländer jag som finländare behöver visum till med de som mina irakiska svärföräldrar behöver visum till, blir det ganska klart (36% respektive 81%). Till och med i deras egna länder är det lättare för västerlänningar att resa och röra sej; det är lättare för europeer att få arbeta och verka i deras länder och ett europeiskt pass hjälper ofta då byråkratiska problem ska lösas. Kanske det går att förstå en viss grad av frustration?

(Av praktiska skäl har jag i det här fallet använt begreppet arabländer då jag avser länder där det bor många araber. Det bor förstås också alla möjliga andra folkgrupper i de här länderna, i Marocko exempelvis berber, gnawa och haratin – men det här är ett stort ämne som jag kanske skriver om senare.)

En bra bok om västerländernas inblandning i Mellanöstern och effekten det har på dagens läge där är Edward W. Saids The Politics of Dispossession.

This entry was posted in Bloggar, Hannes. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.