Bitcoin enligt Leena Krohn

Från och med idag blir det möjligt för helsingforsborna att använda ett nytt slags betalautomat där det går att använda bitcoin som betalningsmedel. Det är skivbutiken Levykauppa X i stationstunneln som öppnar denna nya tjänst för allmänheten.

Dagen till ära och för att vara riktigt jävig har jag översatt följande epostmeddelande från författaren Leena Krohn till en TV-redaktör vars namn inte ska avslöjas:

Till: [email protected]

Hej,

tack för det vänliga anbudet! Det är utmärkt att ni synliggör bitcoin. Men jag bor på landet och kan inte fara till Helsingfors tidigt på måndag morgon. (Dessutom uppträder jag ogärna i TV.)

Som ni vet är jag ingen expert på ekonomi (eller på något annat område). Jag har i alla fall inget emot att ni citerar mina tankar om fenomenet bitcoin.

Så här tänker jag:

Världsekonomin bygger på en ohejdad skuldsättning, som kallas hållbar tillväxt. Sådant prat är rena yrselfantasier. I likhet med alla fiatvalutor som regleras av regeringarna är euron och dollarn dömda att gå under.

Eftersom vi har ett världsnät får vi också universella pengar. Det går att försena deras utbredning men inte att stoppa den. Huruvida dessa pengar är just bitcoin är ännu för tidigt att veta, men det blir nog en decentraliserad kryptovaluta med öppen källkod och snabba, offentliga kontotransaktioner. Mellanhänderna, bankerna och bankstrarna, kommer varken att kunna roffa åt sig godtyckliga vinster eller fortsätta att öka penningvolymen.

Bitcoin minskar inte fattigdomen eller girigheten. Hederliga medborgare och brottslingar kan lika väl använda sig av bitcoin som av nuvarande valutor. Ändå handlar det om en stor förändring. Universalvalutan gör slut på det centraliserade och hierarkiska banksystemets tyranni.

Hälsningar,

Leena Krohn

This entry was posted in Bloggar, Jävig. Bookmark the permalink.

One Response to Bitcoin enligt Leena Krohn

 1. Jan Otto Andersson says:

  I London i Bank of Englands museum finns en elektronisk frågelek. Den frågar om snäckor, kor, cigaretter o s v kan vara pengar. Vad den än föreslår ska man svara ja. Allt kan vara pengar.

  Men vi lever i stater och bara det man kan betala sina skatter med är legala pengar. När stater godtar bitcoins och kräver skatt i dem så kan de vara en legal valuta. Någon stat gör det nog inte om den inte kan kontrollera att bitcoins värde är rätt stabilt och att risken för kollaps är minimal.

  Bitcoins popularitet är väl dels ett elektroniskt modefenomen, dels en ideal valuta för anonyma transaktioner, penningtvätt t ex. Värdet har fluktuerat oroväckande mycket.

  I The Economist (nov 30 – dec 6) finns en hyfsad analys “Bitcoin under pressure” och en ledare “the Bitcoin bubble”. Jag citerar:

  “The system itself is straining at the seams. The amount of computing power consumed by the transaction-verification system, which has the side-effect of “mining” new bitcoins, is mushrooming: it now far exceeds that of the world’s 500 fastest supercomputers combined… Bitcoin’s protocols, however, requires getting the volunteers who maintain its software to agree on the necessary changes, and the Bitcoin community to adapt them, before anything goes wrong.”

  Bitcoins skapare Satoshi Nakamoro, “försvann” år 2010.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.