Folkresning mot fascism

Sextontusen hade vid middagstid tagit sig till Kärrtorps idrottplats (ity torget där demonstrationen hölls förra veckan var allt för litet). En lång rad företrädare för folkrörelser, politiska partier, musiker, partiledare, till och med riksdagens talman slöt upp. Men manifestationer mot fascistiskt våld förekom på flera andra orter runt om i Sverige. Här i Malmö samlades sexhundra människor på Möllevångstorget.

helikopterbild

600 demonstranter på Möllan

600 demonstranter på Möllan

Under veckan som gått har ständigt manifestationer mot fascism växt – blivit större. Äntligen verkar sandlådepolitiken här i landet nått vägs ände. Inte ens SDs offerkoffa i samband med smällaren i politikerns brevlåda hjälpte.

Manifestationen kan dock inte sägas fått större stöd i etermedier, eller på ledarplats: vi har sedan i söndags matats med hemmasnickrade “lika goda kålsupare”-teorier. I stället för att media försvarat sin egen existens (nazister vill ju avskaffa yttrande och pressfriheten), så har man gett sig på antirasisterna (som ju kämpar för yttrande och pressfrihet); man har menat att demonstrationen som överfölls förra söndagen “urartade.” Ni läste rätt. Att ett fyrtiotal nazister misshandlar barnfamiljer och äldre personer mitt på ljusa dagen, visade enligt flera etermedier att den antirasistiska demonstrationen urartade.

Ett annat stort problem för borgerlig media var att deltagarna i förra veckan antirasistiska manifestation inte lät sig slaktas av de anlöpande nazisterna. Istället gick de samman, för att jaga iväg angriparna. Måhända tycker vissa i vänstern och i liberala medier att antirasisterna borde gjort så här?

Men jag tvivlar på att det vore vidare effektivt.

Vi har fått höra minsann fanns det inte aktivister ur AFA och Revolutionära fronten på plats i Kärrtorp? Å jo det fanns det. På plats fanns även fem poliser. Lämnar vi för ögonblicket sandlådepolitiken hemma, så kan vi kallt konstatera att ifall inte AFA varit där så skulle många flera råkat illa ut. Fyrtio vältränade nazister är flera än fem poliser som inte känner platsen de kommenderats till. Ett enklare pedagogiskt exempel i mängdlära än Fem myror är flera än fyra elefanter.

Inför dagens folkresning har deltagare ifrågasatts eftersom aktivister från såväl AFA som RF förväntats delta. En fånig invändning. Vill man argumentera mot gatustrid som politisk metod så finns väl inget mera pedagogiskt argument än en fredlig massaktion? Nu blev demonstrationen inte fullt så fredlig som den rapporterats i borgerlig media, några mindre skarpa lägen uppstod i utkanten (det fanns ett fåtal nazister på plats), men på det hela taget var demonstrationen i Kärrtorp å på andra platser lyckad; den största antinazistiska manifestationen i Sverige – någonsin.

I sammanfattning har veckan visat att vi här i landet nu fått nog; med Malcolm X ord: We declare our right on this earth to be a man, to be a human being, to be respected as a human being, to be given the rights of a human being in this society, on this earth, in this day, which we intend to bring into existence by any means necessary.

This entry was posted in Bloggar, Joacim. Bookmark the permalink.

2 Responses to Folkresning mot fascism

  1. Bror Kajsajuntti says:

    Bra Joacim, jag ska försöka följa dig oftare.

  2. Joacim Blomqvist says:

    Det låter mycket trevligt. Gillar att folk följer mig :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.