Uppdaterat: Nazistiskt överfall på barnfamiljer och äldre

Vid lunchtid på söndagen överfölls en fredlig demonstration i en förort till Stockholm, Kärrtorp. I demonstrationen fanns ett flertal äldre personer och barn. Nazisterna stack ned två personer med kniv, och bland de sårade fanns även poliser.  Tjugoåtta personer greps, några för mordförsök (Svenskan).

Trots att polisen nu påstår motsatsen så var överfallet inte alls överraskande. I svensk politik pågår just nu två dikotoma politiska processer; båda innebär en radikalisering av vårt lands politiska liv. Dels har Vänsterpartiet sedan en tid vunnit anhängare, dels så har avgrundshögern pressats hårt (se min tidigare text SDs mandom mod och morske män).

Vänstern har inte riktigt förmått hantera radikaliseringen, och SD har inte kunnat hantera sina mediala bakslag. I det här politiska fönstret som nu uppstått väljer alltså nazistiska Svenska motståndsrörelsen att försöka ta initiativet. Med en attack avser de sannolikt att attrahera missnöjda SD-väljare som håller på att få nog av att SD framstår som lekstuga, med en verksamhet som inte ens de själva kan stå för. De avser verka farliga för att på så vis skrämma iväg politiskt intresserade medborgare från gatorna, och därigenom underminera vänsterns relativa framgångar.

Nu gick inte det här som nazisterna tänkt sig. Istället jagade antirasistiska aktivister själva bort nazisterna. Och polisen sågs vid flera olika tillfällen skydda nazisterna, och de har fått hård kritik för sin underbemanning.

nazister1

Mycket olyckligt. Händelsen visar att vänstern måste tänka om. Jag tänker mig följande sekvens:1) “Sverigevännerna” är just nu trängda och de har lidit bakslag.  2) vänstern har rönt framgångar i opinionsmätningarna 3) aktionen idag var därför ett försök att återta initiativet 4) polisen är inte kapabel att försvara demonstrations och församlingsrätten medborgarna i en demokrati förfogar över 5) inte heller verkar borgerlig media försvara yttrandefriheten lika ihärdigt om den kommer från vänster 6) vi måste diskutera vilka åtgärder vi bör företa enligt dessa förutsättningar.

Uppdatering I: Nya uppgifter har under morgonen framkommit som visar att polisen visst kände till att nazisterna planerat attacken. Likaså att de poliser som fanns på plats inte bara var för få och dåligt utbildade; flera av dem har i efterhand fått uppsöka vård för skador de fått under gårdagen.

Mera detaljerat analys i Slutpixlat
Och här i Expo
Wisti om nazister och Jason

This entry was posted in Bloggar, Joacim. Bookmark the permalink.

2 Responses to Uppdaterat: Nazistiskt överfall på barnfamiljer och äldre

  1. Pingback: Stora antirasistiska demonstrationer i Kärrtorp | Tigern

  2. Pingback: uppdateras: Folkresning mot fascism | Tigern

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.