Tigerbloggen i krypåldern

Tigerns bloggavdelning startade i medlet av april och har alltså nu existerat i dryga åtta månader. Från de tre fyra första bloggarna i april har skaran nu vuxit till elva bloggare som till dags dato producerat drygt åttio inlägg av vilka vissa genererat ett antal kommentarer och åtminstone ett har citerats i Ny Tid. Men ännu har bloggeriet uppenbarligen inte riktigt uppnått den ’kritiska massa’ som skulle åstadkomma den kedjereaktion som skulle få sajten att lyfta, så att kommentarer och kommentarers kommentarer skulle generera diskussioner och argument som genom att de t.ex citeras i andra medier skulle sprida sig i blogosfären och generera en levande community kring Tigern och Ny Tid.

Bloggarnas aktivitet har varierat stort. Tre bloggare har stått för 78 % av alla inlägg, fyra för 18 % och de sista fyra för 4 % dvs ett inlägg per bloggare. Utan att rikta något pekfinger åt något som helst håll skulle jag i alla fall vilja påpeka att bloggandet av en bloggare nog nästan kan anses förutsätta att man skriver typ ett par inlägg per månad.

En grej är ju åldersstrukturen. Det nuvarande bloggargänget kunde närmast karakteriseras som ’grå pantrar’, dvs av nuvarande elva bloggare är tio (91 %) mer eller mindre seniorer. Eventuellt behöver detta inte vara en svaghet här i det finska samhället med sin pensionärstyngda åldersstruktur och i synnerhet inte i den finlandssvenska ankdammen där vi dessutom lever lite längre än våra finska medbröder och -systrar – men det vore ju bra både för energin, street creden och återväxten att hitta och få med sådana lite yngre förmågor som inte ännu helt har gått ner sig i Facebookträsket. Alla förslag mottas med tacksamhet.

En annan grej är ju könsfördelningen. Av nuvarande elva bloggare är åtta män (73 %) och tre (27 %) kvinnor. Men av alla inlägg är 94 % skrivna av manliga och 6 % av kvinnliga bloggare. Detta tänker jag inte kommentera. Men förslag på unga aktiva kvinnliga bloggarkandidater mottas alltså med tacksamhet.

Liksom överhuvud ideer för hur tigern.fi/bloggar kunde ges mera synlighet eller hur sajten kunde utvecklas, tekniskt och / eller innehållsmässigt.

Detta är ett metainlägg; ett utskick till bloggarna där de avtackas för sina insatser. Får gärna kommenteras här.

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

2 Responses to Tigerbloggen i krypåldern

 1. hannes says:

  Intressant statistik, tack för den!

  Jag vill kommentera frågan om kvinnors och mäns aktivitet. Kan orsaken till de kvinnliga bloggarnas låga andel inlägg vara att den första kvinnan började blogga i november, vilket gav männen 7 extra månader att skriva? Mitt första inlägg var den 28. november, och sen dess har jag gjort 3 inlägg (och i det här fallet klassas jag väl som kvinna, antar jag).

  Jag tror att en viktig del av ett fungerande bloggnätverk är kommentarer. Det höjer förstås aktivitetsnivån, och samtidigt brukar det inspirera folk att skriva fler bra inlägg. Jag måste erkänna att jag inte varit så bra på det här hittills – jag ska försöka förbättra mej.

  Som vanligt så tror jag att så mycket diversitet som möjligt är bra.

  Jag tror att det finns mycket potential för det här bloggnätverket, och hoppas att det börjar liva till under år 2014! :)

 2. Bror Kajsajuntti says:

  Jag gör reklam på facebook i Sverige. Det är min kontaktyta, Dock är det alltid svårt att få nya skribenter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.