Tigern på Facebook

God början på 2014! Hoppas vi inte någonsin ska sluta “gnälla på” det “sociala mediet” Facebook. FB är ett patologiskt fenomen, en kapitalistisk böld på det egentliga sociala mediet internets kropp.

Medan internet liksom sin föregångare biblioteket potentiellt utgör en universell (om än tillsvidare USA-dominerad) och beständig institution, är FB blott ett ekonomiskt-korporativt övergångsfenomen. Världsnätet internet har ingen ordförande eller verkställande direktör medan korporationen FB styrs av Mark Zuckerberg, en amerikansk miljardör.

Hur har Zuckerberg ackumulerat sitt kapital? Genom att förleda en miljard internetanvändare till att frivilligt leverera de mest privata uppgifter om sig själva, uppgifter som hans korporation säljer vidare till andra korporationer för effektivisering av deras reklam och varudistribution.
FB har den härskande oligarkins fulla stöd. I gengäld får oligarkerna genom FB mängder av information som gör det lättare för dem att effektivt styra och ställa såväl ute världen som på hemmaplan. FBs användare har ingalunda tillgång till den samlade information som de tillhandahåller åt FB:s ägare och direktörer. Dessa har tvärtom ensamrätt till all denna “intellektuella egendom”, som de svartsjukt skyddar med hjälp av sin proprietära software
och sina övriga slutna tekniska system.

Internet som sådant utgör ett hot mot de mäktiga, vilket inte minst beror på att det faktiskt är ett socialt och i princip samägt medium, som ingen har monopol på — naturligvis under förutsättning att de transnationella IT-oligopolen inte lyckas lägga vantarna på internet i dess helhet. Internet hotar stormakternas maktmonopol och hela det nuvarande internationellt-politiska systemet. Detta framgår inte bara av sådana socialt önskvärda företeelser som samproducerad fri software, fildelning och Wikipedia eller politiska innovationer såsom WikiLeaks (embryot till en demokratisk, internationell underrättelsetjänst!) utan också av myriader webbsidor, bloggar, epostlistor och twittermeddelanden, vilka alla bidrar till att bryta korporationernas och bankernas informationsmonopol. 

Internet kan fortfarande bli det internationella samarbetsnätverk som vi alla behöver för att störta det nuvarande globala skräckväldet. Måtte det under 2000-talet eller åtminstone under 2100-talet äntligen bli ett slut på dessa supermakter som hotar varandra och hela mänskligheten med undergång genom sin obönhörliga konkurrens om jordens tillgångar och sina ständiga upprustningar med allt farligare nukleära, robotiska, nano- och biotekniska vapensystem i rymden, under vattnet och på land!

Vad sedan vår kära lilla finlandssvenska veckotidning beträffar så hoppas jag den och dess debattörer ska skärpa sig, göra sitt bästa för att skydda och vidaretvecka det sociala mediet internet och samtidigt ihärdigt motarbeta IT-monopolen.  Det behöver inte alltid vara fel att röra sig på motståndarens område – t ex att använda sig av hans tjänster av typen FB —
men man ska aldrig upphöra med att kritisera dem och underminera deras inflytande. Vänliga nyårshälsningar!

This entry was posted in Bloggar, Jävig. Bookmark the permalink.

3 Responses to Tigern på Facebook

 1. Bert says:

  Ord och inga visor; inte illa rutet !

  Själv tycker jag sådär på ett personligt, subjektivt och emotionellt plan närmast illa om FBs infantiliserande approach. Så jag försöker undvika FB så gott det går.

  Men sen kan man ju använda sig av FB för att försöka nå alla dem som dagligen simmar omkring där, med info om t.ex Tigern. Detta var orsaken till att jag skapade den här Tigergruppen på FB. Länk till den finns här, under ‘länkar’ -> ‘facebooksidor’.

 2. jaevig says:

  Ce savant mélange de vie privée et de voyeurisme, ce régime doucereux de transgression modérée et de liberté surveillée a constitué la recette gagnante de M. Zuckerberg — Philippe Rivière, “Facebook, miroir magique”, Le monde diplomatique (déc 2010)

  Denna sluga blandning av privatliv och smygtittande, denna sötaktiga kost av småfräckhet
  och övervakad frihet gav herr Zuckerberg hans vinnande recept.

 3. hannes says:

  Jo, Facebook är inte ett trevligt ställe. Och ändå används det av så många av oss. Den här artikeln gav ytterligare några bra exempel på varför det lönar sej att alltid kritisera FB och fundera vad det egentligen är man stöder genom att använda tjänsten.

  https://theconversation.com/from-breastfeeding-to-politics-facebook-steps-up-censorship-22098

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.