WikiLeaks och försvaret av friheten

WikiLeaks grundare Julian Assange uppmanade världens systemadministratörer och hackers att förena sig. “Vare sig vi vill det eller inte kommer vi alla att bli en del av den här staten”, sade han. “Vårt enda hopp består i att bestämma vilket slags stat vi ska bli delar av.”

Assange talade över Skype från sin asyl på Ecuadors ambassad i London till deltagarna i den pågående CCC-kongressen (anordnad av Chaos Computer Club) i Hamburg. Som diskussionsledare fungerade WikiLeaks rådgivare Sarah Harrison och forskaren i datasäkerhet Jacob Appelbaum. Den ca fem minuter långa Skypesessionen med Assange avbröts flera gånger, vilket enligt ett Twittermeddelande från WikiLeaks berodde på sabotage.

Assange jämförde dagens systemadministratörer och hackers med industriarbetarna i arbetarrörelsens historia och bad dem inse att också de bildar en mäktig samhällsklass. Edward Snowden har visat vad en enda medlem av denna klass kan åstadkomma, påpekade han. “Hackers och tekniska specialister bör ta emot jobb inom underrättelseväsendet och andra statliga organ och ta fram ännu fler dokument — ta anställning vid CIA, gå in på bollplanen och kom ut med bollen”, sade han.

Det handlar inte om att göra skada eller att sätta stopp utan om att flytta över informationen från ett apartheidsystem där den kontrolleras av dem som har extraordinär makt till den digitala allmänningen, poängterade Assange.

Programinslaget med Sarah Harrison, Julian Assange och Jacob Appelbaum under CCC-kongressen i Hamburg kan ses på en ca 22 min. lång Youtubevideo länkad till sajten leaksource.wordpress.com (här )

Jävigs kommentar: Ovanstående är inte bara ett memento för de datorkunnigaste informationsspecialisterna och journalisterna i anfallskedjan utan också och i synnerhet för bibliotekarierna och arkivarierna i försvaret. Gott Nytt År!

 

This entry was posted in Bloggar, Jävig. Bookmark the permalink.

One Response to WikiLeaks och försvaret av friheten

  1. Bra, att Julian Assange fortsätter att hitta strategier han lyckas föra ut från sin nuvarande hemvist. Det var tänkt, att Julian Assange, skulle ha talat på ett Afghanistan-möte i Stockholm i oktober 2010, där jag också talade. Han kom dock inte och kunde inte deltaga, eftersom han hotades av polisingripande i Sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.