Äntligen nån som lyssnar

Gorilla är ett grafiskt kollektiv som varje vecka producerar vad de kallar en visuell kolumn i De Groene Amsterdammer, en för övrigt verkligt läsvärd tidskrift med en nederländsk-europeisk utblick.

Gorilla kommenterar i sina ’visuella kolumner’ aktuella händelser i text och bild. De facto kan deras ’kolumner’ närmast liknas vid affischkonst, miniaffischer, och vissa av rutorna trycks också upp som affischer som man kan hitta på väggar i Amsterdam. Nuförtiden också på utställningar. Bäst platsar de kanske i schangern politisk satirteckning.

Jag började läsa De Groene i första hand för att öva upp och utveckla min nederländska – en dotter bosatt i Amsterdam – men numera i allt högre grad för att den är en så utmärkt tidskrift, grön på vänsterkanten, lite så där som Ny Tid. Fast lite större förstås. Och som sagt för Gorillas satirteckningar, som för övrigt också publiceras i De Volkskrant – som ju på svenska förstås blir Folktidningen.

Ett utmärkt och aktuellt exempel på Gorillas slagfärdighet är deras kommentar i novembernumret av De Groene till NSAs avlyssningsverksamhet, i min översättning lyder texten: ”Äntligen en myndighet som lyssnar till medborgarna”:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.