När ska Amnesty kampanjera för torskarna ?

Amnesty Internationals Londonkontor vill att Amnesty ska gå in för att dekriminalisera prostitution på grund av att kriminalisering stigmatiserar prostituerade. Därför ordnar Amnestys nationella avdelningar runt om i världen nu möten för medlemmar och andra intresserade för att få ihop nationella ståndpunkter, dvs i praktiken manipulera medlemmarna och övriga intressenter att godkänna ukasen från London; prostitution ska dekriminaliseras !

Finländska Amnesty hade därför i dag ordnat ett möte för att presentera Londondirektivet och lobba för det. Ett tjugotal medlemmar och stakeholders mötte upp och fick höra argumenten för avkriminalisering; att sexuellt umgänge mot betalning mellan vuxna människor med båda parters samtycke är en mänsklig rättighet och inte ska kunna kriminaliseras så länge det inte baseras på tvång, bedrägeri, hot eller våld. Att prostitution i de flesta av de fall som maskeras som ’frivilliga’ ändå grundar sig på ekonomiskt tvång räknas dock inte som tvång, tydligen.

Ett av Amnestys viktigaste argument för avkriminalisering är att i länder där det är kriminaliserat att sälja sex är det vanligt att polisen begår övergrepp mot personer som säljer sex. Ett av de fiffigare förslagen som nu framfördes var att i stället för att avkriminalisera prostitution utbilda poliserna i att behandla prostituerade som människor som har samma mänskliga rättigheter som de själva.

Sverige kommer att bli ett intressant fall; man har ju kriminaliserat sexköp och 70 % av svenskarna står bakom det beslutet, som ju också uppfattas som en signal till medborgarna om hurudana värderingar det svenska samhället ska byggas på. Svenska Amnesty förväntas komma med besked den sista mars.

Mänskliga rättigheter är honnörsbegreppet i Amnestys avkriminaliseringskampanj. De prostituerade stigmatiseras och deras mänskliga rättigheter blir lidande. Men hur är det med de stackars torskarna då ? Det har med all önskvärd tydlighet framgått att i de fall i Sverige där män dömts för sexköp – här döms ju ingen eftersom vår nuvarande lagstiftning är fullständigt tandlös – upplever de sig som i högsta grad stigmatiserade och uthängda. När ska Amnesty börja kampanjera för torskarnas mänskliga rättigheter ?

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

3 Responses to När ska Amnesty kampanjera för torskarna ?

 1. Ernst Mecke says:

  I can only refer to my comment on the ledare in Ny Tid: The way how our free media tend to deal with any sexual topic, Amnesty would have any damned reason to campaign for torskarnas mänskliga rättigheter. The most recent case in question is the German outcry about Edathy: he was an especially good and efficient politician, but then somebody found in his computer some pictures of naked small boys (seemingly nothing which would fall under any criminal sanction, and for questions what he actually had in mind when downloading those pictures he is not available – a psychologist would anyway see several possible reasons). Well, that career is definitely finished, one can only hope that the man survives, Germany anyway lost a very good politician.
  One good thing at least is that DER SPIEGEL of Må 24.02. was publishing a good and thoughtful interview with a therapist who is specialized in the handling of paedophil men. I recommend it most warmly!

 2. Lars says:

  Miksi tuossa blogissa väitetään, että AmnestyInt. Suomen-osasto olisi järjestänyt torstaina (20.2.) jäsenkokouksen esitelläkseen “Londondirektivet”? Osasto itse ilmoittaa kokouspäiväksi viikkoa myöhemmän ajankohdan. Bert esittää asian ikäänkuin olisi ollut itse paikalla..?

  Helsinki
  Jäsenilta Amnestyn kannasta seksityöhön ja prostituutioon
  27.02.2014 klo 18:00 – 20:00
  http://www.amnesty.fi/tapahtumat/jasenilta-amnestyn-kannasta-seksityohon-ja-prostituutioon

  • Bert says:

   Jag citerar ur kallelsen till mötet 20.2 som försiggick i Amnestys lokaliteter:
   Osana Suomen osaston järjestämää konsultaatiota haluamme kutsua sinut keskustelemaan seksityöstä, prostituutiosta ja prostituutioon liittyvästä ihmiskaupasta Amnestyn toimistolle torstaina 20.2. klo 14-16.
   Jag var alltså inbjuden och på plats 20.2. Mötet 27.2 är ett öppet möte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.