Ny Tid velar om prostitution

Ny Tid tar i sitt senaste nummer på ledarplats upp den ’lågintensiva prostitutionsdebatt’ som uppstått kring Amnestys Londonkontors kampanj att avkriminalisera prostitution. Själv kommer Ny Tid emellertid inte med nåt annat än just lågintensiva ställningstaganden.

Man kan kantänka inte omyndigförklara välartikulerade prostituerade som hävdar sin rätt att bestämma över sin kropp, som frivilligt valt prostitution. Och erfarenheterna från sexköpsförbudet i Sverige kan alltid ifrågasättas genom att framhålla att ’forskningsläget inte är entydigt’, det är ju faktiskt bara 70% av svenskarna som ställer sig bakom förbudet.

Men. Lagen är samhällets moralkodex. Kriminalisering är den metod lagen har att visa att ett beteende inte är önskvärt. Kriminalisering av sexköp vill visa att samhället inte godkänner att sex ska vara en vara som kan köpas (och följaktligen stjälas, genom s.k. våldtäkt). Och att det är efterfrågan man vill åtgärda, som ses som den primära orsaken.

Att köpa sex är att betala en prostituerad för att få en tjänst och att de facto medverka till värderingar där sex kommersialiseras och till att skapa efterfrågan på sexuella tjänster. Att muta är att betala en korrumperad för att få en tjänst och att de facto medverka till att värderingar som gynnar korruption. Svenskarna vill inte acceptera nåndera. Ryssarna tycks acceptera bådadera. Hur var det nu med den finländska identiteten ?

Ny Tids ledarresonemang utmynnar i ett (’ingenjörsmässigt’, fiktivt) förslag om att registrera och licensiera sexköpare ! Vilket ju i praktiken skulle innebära en social beställning på just en sån kampanj för torskarnas mänskliga rättigheter som jag föreslår i ett tidigare inlägg. De stackars registrerade torskarna skulle nämligen med säkerhet hängas ut och stigmatiseras av allsköns elaka feminister (och profeminister ;-)

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.