Bästa poliskommissarie

Ärende: berövad körrätt

Min ouppmärksamhet att i tid förnya mitt körtillstånd och därtill köra bil ett par veckor efter dess upphörande har jag tillstått och beklagar. Jag har utan att knorra betalt tio dagsböter. Törs jag som min personliga åsikt framhålla att fråntagandet av körrätten på ett år känns som en orimlig bestraffning, låt vara lagstadgad.

Jag ber få beaktat följande.

Brevet från TraFi/polisen i oktober fungerade inte som en påminnelse eftersom däri underläts att på angivet ställe sätta ut datum för när mitt körtillstånd går ut, inte heller påpekades att datum finns på körkortets baksida. En iögonenfallande brist var också uteblivet omnämnande av straffpåföljder i händelse av försummelse att i tid förnya. Det är inte vardag för alla medborgare att i sitt dagliga umgänge bli påminda om de grava påföljder försummelser av detta slag kan få.

Jag önskar få beaktat att jag som ägt oavbruten körrätt sedan 1955 aldrig har hotat trafiksäkerheten i hemlandet eller utomlands eller orsakat anteckningar i något som helst brottsregister. Vidare önskar jag framhålla att jag som pensionär årligen gått på frivillig och grundlig hälsokontroll såväl kommunalt som privat och varje gång konstaterats vara frisk med goda laboratorievärden. Av ett pinfärskt läkarintyg framgår också att jag inte behöver glasögon när jag kör. Det är förresten inte väldigt många år sedan jag gick genom reaktions- och kunskapstest i trafikfrågor för att få förbereda min dotter för körexamen.

Ytterligare kan jag tillägga att stadens hälsovårdare vid nyligen gjort hemmabesök, vilket inom Raseborgs stad görs hos alla villiga 75 år fyllda invånare, efter samtalet konstaterade att jag kan få en 9 i skolvitsord. Vårt samtal om stadens allmänt förebyggande beredskap och möjliga åtgärder pågick i två informativa timmar.

Jag har inte kört bil utan examen, i berusat tillstånd, äventyrat trafiksäkerheten eller i det aktuella fallet låtit bli att handla i trots eller av nonchalans. I ouppmärksamhet, som jag ser det. Dock inte ouppmärksamhet i trafiken.

Till slut önskar jag få nämnt att min ideella verksamhet i närsamhället bl.a. som aktiv ordförande för kulturhuset Gardberg Center med dess uppsökande verksamhet och samarbete med Raseborgs stad kännbart försvåras utan bil. Jag är tvungen att röra mig i hela Västnyland, bl.a. som red. för den regelbundet utkommande tidskriften Ta Plats/ lokalhistoria i Västnyland, paikallishistoriaa Uudeltamaalta. Verksamheten försvåras avsevärt, vilket tydligt märks när en månad nu förflutit i körkortslöst tillstånd.

This entry was posted in Bloggar, Torsten. Bookmark the permalink.

2 Responses to Bästa poliskommissarie

  1. Bert says:

    Hoppas poliskommissarien läser tigerbloggen. Och puffar den för sina kolleger, vore en ny nisch för tigern ;-)

    Men allvarligt talat, så verkar ju nog straffet oproportionerligt strängt, orimligt rentav. Böterna borde ju absolut ha räckt.

  2. Ernst Mecke says:

    As you are obviously able to express yourself in correct Swedish, might it be more helpful if you would write a letter to Hbl about this? And if you want to be diplomatic, you could send the letter first to the police and give them some time to react before you go to Hbl with the matter. Or would there be some court to whom one could turn (and how much time do they tend to take there …)?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.