Jättedemonstration mot nazistiskt våld

Det verkar bli en jättedemonstration här på Möllan på söndag. I dag, fredag så har 7 189 antinazister anmält att de kommer att delta. Liksom i jättedemonstrationen i Kärrtorp så kommer deltagare från hela det demokratiska samhället.

Samtidigt arrangeras demonstrationer bland annat i Hamburg, Helsingfors, Helsingborg och Umeå; överallt reser vi nu fanorna mot nazism och intolerans; här på Möllan lyder slagordet Antifascism är självförsvar.

Som jag tidigare rapporterat i Tigern.fi så har svensk media haft betydande problem med att beskriva händelseförloppet i lördags och i söndags i den här stadsdelen; det verkar svårt att skriva: nazister knivade feminister och att den utsagan motsvarar händelsen i sig: den andra saken som massmedia hade problem med att beskriva är att i söndags samlades mellan 2-3 000 människor på torget för att protestera mot nazistiskt våld; istället hette det att demonstrationen var något slags pacifistisk manifestation mot våld sådär i allmänhet.

Så var det inte (vilket torde vara uppenbart).

Om media nu följer sin egen logik, så får vi väl förvänta oss löp i stil med ”stora manifestationer för att folk ska vara snälla” på måndag.

Nu kanske man bör ställa sig frågan varför detta massmediala medlöperi med nazisterna? Är det bara därför att svenskarna följer den ärolösa tradition som funnits här i landet sedan andra världskriget, då Göteborgs Handels och sjöfartstiding och Arbetaren var de enda tidningarna med antinazistisk agenda kriget igenom.

Men det räcker inte. En del av svaret är nog situationen i Ukraina. Carl Bildt lovade ju att Svoboda och Ukrainas andra fascistiska och nazistiska partier inte alls är nazister. Dagarna före nazisternas attacker i lördags så menade Säpo att de inte hade koll på nazister som åkte till Ukraina, för att de inte utgjorde något hot mot säkerheten.

Det måste därför ses som besvärande att den efterlysta nazisten Andreas Carlsson varit i Kiev för att delta i Svobodas maktövertagande som Ukrainafrivillig. Men även andra av de nazister som deltog i överfallet har radikaliserats av händelserna i Ukraina; samt att Svenskarnas parti, som tog på sig överfallet har nära anknytning till Svoboda.

Vår massmedia tenderar följa den medelstora vallhunden Carl Bildt, säger han att nazisterna i Ukraina inte är några nazister, så måste det vara rätt. Å hur kan det då komma sig att nazisterna i Sverige kan åka till Kiev för att radikaliseras?

Fler demonstrationer på andra platser:

HELSINGBORG onsdag 12 mars kl. 18 Gustav Adolfs torg

PITEÅ fredag 14 mars kl 16 Byxtorget
HAMBURG fredag 14 mars kl. 19 S-Bahn Sternschanze (Vorplatz des SC Sternschanze)

TROLLHÄTTAN lördag 15 mars kl 13 Resecentrum
ÄLMHULT lördag 15 mars kl. 13 Torget
VÄSTERÅS lördag 15 mars kl 13 Bäckby fotbollsplan
STOCKHOLM lördag 15 mars kl 15 Medborgarplatsen
HELSINGFORS lördag 15 mars kl 20 Narinkens torg
UPPSALA lördag 15 mars kl 21 Slottet

GÖTEBORG söndag 16 mars kl 14 Järntorget
MALMÖ söndag 16 mars kl 14 Möllevångstorget
LULEÅ söndag 16 mars kl 14 utanför smedjan
UMEÅ söndag 16 mars kl 14 Rådhustorget

1 kommentar på “Jättedemonstration mot nazistiskt våld

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*