Uppdaterat: Möllevången sörjer inte – vi organiserar

Fyra feminister nedstuckna av nazister på Möllevångstorget, natten till söndagen. De som angrep tillhörde nazistiska Svenskarnas parti, en grupp som står ukrainska Svoboda närma. En av de nedstuckna svävar ännu mellan liv och död på en intensivvårdsavdelning.

Media verkar numera oförmögna att beskriva händelser sakligt, om det är högern som varit angriparen: Händelsen på lördagsnatten är det senaste exemplet; då nazister sticker ned feminister med kniv, så beskrivs det enligt teorin om lika goda kålsupare: extremhögern mot extremvänstern.

Fast i modernt politiskt liv anses annars inte feminism vara ett extremt värde – lika lite som demokrati. Terroraktioner mot människor som utövar sin grundlagsskyddade mötes och församlingsrätt är däremot extrema. Att mötas och församlas är det inte. Så redan den massmediala beskrivningen av de brutala mordförsöken på demonstrerande feminister som bråk mellan höger och vänsterextremister är korrupt. Det är som att påstå att 500 socialdemokratiska ungdomar bråkade med en nazist på Utöya utanför Oslo.

På söndagen samlades mellan två och tretusen människor på ett fullsatt Möllevångstorg; demonstrationen hade en sällsynt bredd, kamrater från Köpenhamn och vänner från lokala fotbollssupportergrupper som brände bengaliska eldar och rökfacklor. De deltog tillsammans med aktivister från hela det politiska spektrat. “Vi tycker inte samma om allt” sade en av talarna, “men vi är alla antirasister” och “nu måste vi gå samman för att försvara vårt Möllan,” sade en annan av talarna.

Rapporten här från Möllan är fylld av sorg. Men även av trots. På Möllan sörjer vi inte – vi organiserar

Tack wistikent för fin illustration

wistikent

Uppdatering 1: Nya klarlägganden om den nazistiska knivattacken mot feminister: Källa Anders Svensson

Nazisten Andreas Carlsson med och överföll bl.a min vän Showan med vapen. Showan ligger nu i koma. Andreas hade precis kommit hem från Ukraina där han frotterat sig med likasinnade. Förra veckan kommenterade Ahn-Za Hagström på SÄPO faktumet att nazister från Sverige åker till Ukraina med ”Vi ser ingen ökad avsikt eller förmåga att begå politiskt motiverade brott när de kommer hem.”

Det intressanta är att när samme Showan och jag varit i Egypten för att försöka hjälpa till i kampen mot diktaturen där så var SÄPO däremot mycket nyfikna och oroliga över Showans resa och vad han gjorde där. (Det här är fö bara en del av hur vidrigt polisen har betett sig kring det här.)

Uppdatering 2: dessa nazister var enligt Anonsweden delaktiga i knivdåden

Uppdatering 3: Så här såg händelseförloppet ut

 

This entry was posted in Bloggar, Joacim. Bookmark the permalink.

2 Responses to Uppdaterat: Möllevången sörjer inte – vi organiserar

 1. Bert says:

  Lördag 15.3 kommer att ordnas en solidaritetsdemonstration med Malmö här i Helsingfors, vid den s.k Narinken. Forwardar / citerar:

  Vi samlas på lördagen 15.3. kl. 20.00 på Narinkens torg i Helsingfors. Kom tillsammans med dina vänner och demonstrera emot kvinnofientligt och rasistiskt våld i solidaritet med feministerna i Malmö.

  Förra lördagen, på kvinnodagen 8.3. efter Ta natten tillbaka-marschen i Malmö, blev feminister attackerade av en grupp knivbeväpnade nazister. Det här kan inte fortsätta. Människor upplever ständigt våld och diskriminering på grund av sitt kön, sin sexualitet, sin hudfärg, sin invandrarbakgrund, sitt handikapp eller någon annan godtycklig orsak. Vi accepterar inte det här. Vi vill röra oss på stan utan att bli utsatta för våld eller hot av våld.

  Vi kommer inte att ge upp inför högerextremt våld eller hot, utan fortsätter ta plats. Ta med dig skyltar som passar till temat, banderoller och ljus för att belysa natten. Gatorna är våra!

  För feminism, emot rasism – i Malmö, i Helsingfors, överallt.

  I demonstrationen deltar åtminstone följande organisationer och nätverk:
  Antirasismi X, Varis-verkosto, Joku raja!, Tulva, Astra, Rhythms of Resistance Helsinki, Sitoutumaton Vasemmisto, Naisten Linja / Kvinnolinjen, Voima & Fifi, Into-kustannus, Utopia Helsinki, Peijakas!, och Vastakarva

 2. Pingback: Vad hände i Limhamn? | Tigern

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.