Medborgarnas Europa? Ett där alla har basinkomst

Ett nytt medborgarinitiativ om basinkomst för alla i EU förbereds med sikte på 2015. Det initiativ som hade deadline i medlet av januari i år kom visserligen upp till bara 300 000 underskrifter av den miljon som skulle ha behövts, men slutspurten var häftig.

Diskussionen kommer att fortsätta av olika orsaker, inte minst för att Schweiz går till folkomröstning om basinkomst 2016.

Under ett seminarium om basinkomst i Europa på Lilla parlamentet i Helsingofors 31.3 talade journalisten och aktivisten Stanislas Jourdan från det europeiska nätverket för basinkomst om erfarenheter av kampanjen som gick och om framtidsutsikterna.

Kampanjen gällde en fråga som anses höra till den nationella kompetensen. Skillnaderna inom EU kom tydligt fram och Stanislas ansåg faktiskt att det är svårt att alls tala om ett medborgarsamhälle i Europa. Språk och andra barriärer lägger hinder i vägen.

En reflektion jag gjorde är att arbete för basinkomst är ett projekt som kunde bidra till att bygga det här medborgarsamhället. Idén är visserligen inte ny men den finns vad jag vet inte av hävd inbakad i någon större, etablerad, politisk eller annan organisations program. Därför är det väldigt mycket av ursprunglig strävan att formulera sina åsikter och organisera sig för att driva gemensamma intressen över hela företaget. Det som är grunden till demokratin, liksom.

Klyschan från festtalen om Medborgarnas Europa kan rent av få ett innehåll som medborgarna (en del av dem) själva arbetar sig fram till. Om det är basinkomst vi vill ha så måste vi ändra den politiska organisationen då att den inte gör det omöjligt. ”Om initiativet får mycket stöd och vi visar vad vi vill med Europa så kan fördragen ändras”, som Stanislas formulerade det.

En annan väg, som glimtade förbi är att helt sonika definiera inkomstöverföringar i form av basinkomst inte som socialpolitik utan som makroekonomi. Och det är ju något som EU:s ledning konstant driver.

I EU:s parlament har basinkomsten i dag stöd av 34 ledamöter. Få se hur läget är efter valet!

Sen var både Stanislas Jourdan och paneldeltagarna, EU-parlamentskandidaterna Silvia Modig (Vf), Touko Aalto (Gröna) och Thomas Wallgren (Sdp) överens om att basinkomsten utöver en gemensam kärna behöver få olika utformning på olika håll eftersom skillnaderna mellan systemen där den landar är så stora.

De tre mep-kandidaterna tyckte att vi i Finland kunde köra igång med ett försök direkt. Det tycker jag också.

This entry was posted in Bloggar, Maria. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.