Och brödköerna bara växer

Jag skulle hjälpa en kompis med införskaffande av nygammal bordsdator, han hör till de här människorna som när de läser i tidningen att Microsoft ska sluta underhålla Windows XP ett visst datum tror att då brakar datorn ihop följande dag.

Butiken som säljer begagnade datorer ligger på Helsingegatan, snett mittemot Hurstin Valinta, Heikki Hurstis matutdelningspunkt i Berghäll.

Berghäll är ju en stadsdel där invånarna inte är speciellt rika, bostäderna inte speciellt stora och stämningen rå men hjärtlig. Jag brukar ofta när jag råkar röra mig där onsdagar eller fredagar när Hursti delar ut mat, notera brödkön som sträcker sig längs Helsingegatan nästan till Alko.

Nu, onsdag morgon halvtietiden, när kompisen och jag anländer till datorbutiken, sträcker sig kön ren förbi Alko, till mitten av kvarteret, trots att Hurstin Valinta öppnar först klockan elva.

Kompisen köper en bordsdator, försedd med Windows 7, som enligt försäljaren ska underhållas till 2020, och vi åker hem till honom för att installera den och alla de gratis­program han behöver. Det visar sig då, naturligtvis, att den urgamla katodstrålerörsmonitor han hade använt med sin urgamla XP-dator inte fungerar med den nygamla Windows 7-datorn. Så vi måste åka tillbaka till Helsingegatan för att köpa en flatskärmsdisplay. Vi kommer dit vid elvatiden, just när Hursti öppnar.

Och brödkön har vuxit, den sträcker sig nu faktiskt längs med hela kvarteret till Gustavsgatans hörn, en sträcka på ca 200 m. Jag har faktiskt aldrig tidigare sett en så lång brödkö. Ett kvickt överslag ger vid handen att eftersom det står uppskattningsvis fem människor per löpande meter, man står lite odisciplinerat, ofta parvis eller i klungor, så betyder det att det står cirka tusen personer i kö för att få sig en kass mat tilldelad inför påsken.

Uppsägningarna duggar tätt nu, oberoende av hur bra eller illa det går för företagen, verkar det. Ibland verkar det ju rentav som att man säger upp folk för säkerhets skull. Eller för att höja företagets börsvärde. Och brödköerna bara växer.

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

One Response to Och brödköerna bara växer

  1. Ernst Mecke says:

    It is of course difficult to say something reasonable about these facts (we do presumably agree that they are very much a consequence of a system we anyway do not agree with).
    But anyway my honest thanks for reminding of these things!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.