Avbryt TTIP-förhandlingarna!

Frihandelsavtalet EU – USA kommer upp på alla valtillställningar, berättade de tre vänsterkvinnorna Li Andersson, Annika Lapintie och Silvia Modig under en diskussion. Kravet på att förhandlingarna ska avbrytas ställs med allt större beslutsamhet. Runt om i Europa samlas folk bakom kravet, så också på Narinken i Helsingfors den 23 maj kl. 15.

Det är framför allt investeringsskyddet och konfliktlösningsmekanismen ISDS som medborgarorganisationerna bakom demonstrationen på fredag lyfter fram. Men också det hot mot de anställdas rättigheter och konsumentskyddet samt miljöskyddet som en harmonisering av normerna på båda sidor av Atlanten utgör räknas upp bland de problem man kan vänta sig. För egen del kan jag tillägga strävan att stärka kravet på upphandling då det offentliga bekostar service eller tjänster som anses finnas på marknaden. Kommunerna kommer alltså eventuellt inte få driva sådan verksamhet med skattemedel utan att öppna upp för privata leverantörer av service och tjänster. Det har hävdats att europeiska företag vinner på det här, för att avtalet skulle bryta de amerikanska delstaternas protektionism och strävan att köpa exempelvis hälsovård av amerikanska företag. Vad det skulle betyda för de nordiska kommunernas omfattande, skattefinansierade vårdsystem – med eller utan social- och hälsovårdsreform hos oss – kan man undra. Annika Lapintie framkastade en farhåga om att allt kommunerna gör kanske kan anses finnas på marknaden allaredan. Så i värsta fall hamnar en allt större del av skattepengarna i fortsättningen i investerarnas fickor; jämför med att alla pengar går till verksamheten om den är kommunalt driven.

Förhandlingarna om frihandelsavtalet kan stoppas och uppdraget uppdateras. En puff för demonstrationen ligger ute på https://www.youtube.com/watch?v=74Qo8oo4DFo. I den proffsiga filmsnutten lägger en rad skådespelare ut texten. Rekommenderas! Liksom också att dyka upp på demonstrationen som slutar med tal och musik på Medborgartorget.

Till frågan om konfliktlösningsmekanismen hade jag en släng på debattplats i Hbl den 12 maj:

Duger våra domstolar inte?

Riksdagens stora utskott kräver att den planerade skiljemannadomstolens beslut ska kunna överklagas. Skiljemannaarrangemangen igår i TTIP, de frihandels- och investeringsavtal som EU, USA och Kanada förhandlar om som bäst. Specialdomstolen tar på initiativ av investerare t.ex. upp fall där statliga beslut anses ha kringskurit placerarnas möjligheter att göra vinst. Staterna kan inte föra tvister till skiljemannaorganet, som motiveras med att prövningen inte ska gynna landets egna företag.

Genom sitt krav, som nog kan ses som en pytteliten förbättring jämfört med förslaget, verkar riksdagsutskottet samtidigt underkänna Finlands domstolars förmåga att hantera utländska företag opartiskt. Annars kunde väl tvisterna avgöras i normala domstolar. Finns det verkligen anledning att misstänkliggöra det finländska rättsväsendet på det här sättet? Och är det meningen att de finländska medborgarna ska nöja sig med en rättsskipning som inte duger åt utländska investerare?

3 kommentarer på “Avbryt TTIP-förhandlingarna!

  1. Bra poäng! Håller med om att det inte är vettigt att de driver på förhandlingarna fortfarande. Jag ser det ur Brysselperspektiv och har följt hemlighetsmakeriet från början. Senast jag deltog i ett diskussionstillfälle kring TTIP nämndes det som ett alternativ att avtalet kommer till stånd, men som TTP utan I, dvs. utan investeringsklausuler (det lär dessutom vara så att det inte ännu finns multilaterala investeringsavtal, då räknas tydligen avtalen där EU är part som bilaterala). Jag ögnade igenom utskottsbetänkandena från riksdagen, men tycker de är väl flata. Precis som du konstaterar, hur kan riksdagen förbigå den finländska rättsordningen? Men framför allt reagerade jag på att det är en central rättsprincip, som tillämpas hos oss, att skiljemannadomar inte kan överklagas! Hur kan då riksdagen plötsligt hänivisa till det som en möjlighet? Men framför allt tycker jag också att man nu borde sätta punkt för en process som faller på sin egen omöjlighet, förrän EU-kommissionen driver den längre.

  2. Tack för din kommentar! Visste inte om rättsprincipen du nämner; ska hålla upp ögonen för resonemanget bakom och vilka skillnaderna till domstolsförfarandet är.
    Som du säger är väl en möjlighet att investerarskyddet plockas ut ur avtalet. Men där finns vissa andra frågor som också väckt kritik, i mycket en motiverad kritik enligt min uppfattning. Det var väl därför kommissionen uttryckligen anmälde att inga andra delar av förhandlingarna påverkas av den offentliga konsultation som pågår som bäst och att förhandlingarna kommer att gå vidare enligt planerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.