En fascist är en fascist, är en fascist

Sveriges utrikesminister Carl Bildt har sagt att den ukrainska fasciströrelsen inte är fascistisk, utan en demokratisk rörelse som fredligt kämpar för att föra Ukraina närmare “Europa”.

Då Ukrainas fascister i fredags, efter intensiva gatustrider satte eld på fackföreningshuset i Odessa där ickestridande sökt skydd undan extremhögerns härjningar, så vet inte våra medier hur de ska rapportera.

Om de helt enkelt skulle beskriva det som hände på så sätt som det som hände i det övertända fackföreningshuset, så skulle det kunna visa att überguru Carl Bildt har fel, vilket gudarna måtte förbjuda. Därför bestämde sig våra etermedier att än en gång följa svensk medias amöba-liknande tradition: under söndagsmorgonen antingen undvek man rapportera att mordbrännarna var Ukrainas “högersektor” alltså den fascistiska samling grupper som Carl Bildt hyllat (kanske i förhoppningen att publiken skulle dra den felaktiga slutsatsen att mordbranden var de proryska gruppernas dåd?) Alternativt förmedlade man fascisternas löjeväckande förklaring att mordbrännarna var de ickestridande som gömt sig i fackföreningshuset själva.

Ursäkta men det är skandal.

Det som hände var att Odessa i fredags var valplats för stridande grupperingar; proryska och fascistiska, samt statliga, det vill säga polisen. I Fackföreningshuset fanns i första hand människor som flytt undan striderna. Huset antändes av fascistiska aktivister och huliganer. Folk som försökte ta sig ut ur huset klubbades ned av fascister som belägrade byggnaden. Några försökte undkomma genom att fly upp på taket, men 39 ickestridande inne i huset och sådana som försökte fly mördades rätt och slätt.

Se där så enkelt det går att skriva det som faktiskt hände: fascister mördade icke-stridande Odessa-bor.

Därmed inte sagt att jag stödjer den ryska sidan. Bara att det är viktigt att kalla en spade för en spade, och en fascist för en fascist; och som man bukar säga: du kan parfymera den, färga den och hälla glitter på den. Men en skit är ändå alltid en skit; brun som en fascist.

This entry was posted in Bloggar, Joacim. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.