Feminister osexiga ??

Det tycks pågå en kampanj för att få feminister osexigförklarade och jämställdhet proklamerad som skadligt för sexlivet.

Under en vecka i Amsterdam nyligen råkade jag i Volkskrant Magazine av den 5.4 läsa en essä av Jan Heemskerk, ’Goed huwelijk, geen seks’ (bra äktenskap, inget sex). Texten var tydligen en kommentar till artiklar i NY Times och American Sociological Review på samma tema.

Ren i ingressen påstår Heemskerk att ju jämställdare ett förhållande är, desto sämre blir sexlivet. Detta ska ha påvisats i nåt forskningsprojekt. Själva texten inleder han med att konstatera att en av den mänskliga sexualitetens charmantaste och samtidigt avskyvärdaste aspekter utan tvivel är att man inte kan förutsäga vad som gör en kåt. Om det nämligen vore så skulle det varken finnas pedofiler eller bögar och hela världen skulle vara monogam !

Tyvärr är verkligheten enligt Heemskerk en annan; man är bög eller hetero eller nåt exotiskt, man faller för blondiner eller brunetter, stora tuttar eller långa ben. Sexuell påtändning är en ogripbar cocktail av visuella stimuli, uråldriga fortplantningsgenetiska faktorer, brunstiga associationer och oemotsägbara feromoner…

Ju längre jag läser i Heemskerks text, dess svårare blir det att identifiera mig med den mansbild han tecknar upp och som tydligen har det jobbigt med det här med jämställdhet. Och att få hans kvinnobild att sitta på en nordisk kvinna.

För enligt min erfarenhet är det ju inte matlagning eller byktvätt som man i första hand ens förväntar sig vara speciellt upphetsande situationer, inte heller så att såna sysslor, oberoende av vem som utför dem, skulle påverka den sexuella attraktionen negativt. I själva verket har jag ofta upplevt det tvärtom, att man så att säga bygger upp en sexuell attraktion under dagens lopp just genom att dela på sysslor och visa den andra uppskattning och stöd. Den vild- och knulldjursroll som Hemskerk påstår saknas i ett jämställt förhållande kan man med fördel spara till intimare situationer.

Enligt Heemskerk kan mannen välja mellan att vara jämställd i en sexlös relation och i en roll som genusneutral ’temössa’. Som föraktas av kvinnan som tar för sig på annat håll. Eller dra en röd linje i sanden och inte vara en perfekt make men en trovärdig älskare och familjens överhuvud.

Man kan blir mörkrädd för mindre. Backlash. Manlig revanschism.

Men. Vårt viktigaste könsorgan ligger ju som känt inte mellan benen utan mellan öronen. Lyckligtvis. Personligen tycker jag att feminism är sexigt och feminister sexiga, ju militantare dess sexigare. Det blir liksom tuggmotstånd i förhållandet. Une relation al dente. Utmaningar.

Utmaningar som för en traditionell manlighet säkert kan kännas svåra. Vill eller vågar man som man inte anta den feministiska utmaningen kan det gå som för räven i fabeln; de söta druvorna blir sura rönnbär och sexiga feminister blir osexiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*