Män engagerar sig

Jag blev häromdagen tillfrågad om min profeministiska mansorganisation vore intresserade av att joina ett nordiskt jämställdhets- och antivåldsnätverk MenEngage Norden (MEN) som planeras under ledning av den svenska organisationen Män för Jämställdhet.

Eftersom jag känner till den svenska organisationen och de facto är medlem där, tackade jag preliminärt ja. När jag sen blev tillfrågad om vad MenEngage egentligen är, insåg jag att jag ju egentligen inte riktigt visste det, trots att namnet ju låter bra. Så jag googlade upp MenEngage.

Man har ju levt i föreställningen att män som jobbar för jämställdhet finns närmast i Norden, i ett par västeuropeiska länder och i USA. Men det tycks alltså finnas mer eller mindre profeministiska män lite här och där.

MenEngage har alltså grundats 2006 som ett globalt samarbetsorgan mellan regionala nätverk av mansorganisationer och FN-organ som samverkar för att engagera pojkar och män för jämställdhet. Nätverk och organisationer som ansluter sig förbinder sig att verka för jämställdhet och en mångfacetterad manlighet och mot våld i allmänhet och genusrelaterat våld och utnyttjande i synnerhet plus för att lyfta fram och belysa genusrelaterade missförhållanden. För tillfället har MenEngage ett trettiotal medlemsnätverk runt om i världen, bl.a i Afrika, Asien, Karibien, Europa, Latinamerika, Mellanöstern och Nordamerika.

Intressant är att MenEngage som medlemmar har fjorton afrikanska nationella nätverk, fyra latinamerikanska och tre asiatiska, men bara ett europeiskt, ett i mellanöstern, ett nordamerikanskt och ett karibiskt. Å andra sidan har dessa senare nämnda nätverk ett antal medlemsorganisationer medan de afrikanska nätverken vanligen inte har det. Av de afrikanska länder som har nationella nätverk är de flesta mer eller mindre kristna. Om det nu har nån betydelse.

Svenska Män för Jämställdhet som ren nu representerar den europeiska alliansen kommer alltså också att ha en ledande roll i det nordiska nätverket. Vi kan bara tacka våra svenska bröder och vara tacksamma att ha deras resurser att åka snålskjuts på, för som det konstaterats ett antal gånger; i Finland kommer mansrörelsen för jämställdhet tyvärr nog aldrig att bli nån massrörelse, det har feminismofoberna i våra finskspråkiga massmedier nogsamt sörjt för.

PS Men man får gärna ansluta sig till profeministmännen..

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

2 Responses to Män engagerar sig

 1. Karl says:

  Män för jämställdhet är en mycket liten organisation som fått stort utrymme i media. Man är en feministisk organisation som är starkt vänsterinriktad. Vi accepterar inte generaliseringar om grupper i andra sammanhang om tex invandrare men när det gäller Män för jämställdhet och feminism så är det tyvärr politiskt korrekt om män.
  Om man ser till den feministiska rörelsen så ses manliga feminister ofta negativt.
  Jag tror att dom skulle inse det och inte tro att det är en del av “kvinnorörelsen”.

  En sak med Män för jämställdhet är att de är väldigt bundna ideologiskt.
  Det finns inget utrymme för ifrågasättande eller alternativa teorier.
  När de sen skall ut i samhället så blir också deras budskap mer av indoktrinering
  än av öppet samtal.

 2. Bert says:

  Män för Jämställdhet är en stor organisation, om man jämför med motsvarande organisationer i Finland (Profeministimiehet och delvis och med stor reservation Miessakit). Politiskt obunden dessutom, jag undrar var du har fått dina uppgifter ifrån ?

  Män för Jämställdhet försöker inte alls representera alla svenska män, bara dem för vilka jämställdhet är viktig. Och män som vill jobba för jämställdhet gör det nog nuförtiden för att de har insett att jämställdhet är männens enda chans att hänga med i ett nordiskt utvecklat samhälle.

  ‘väldigt bundna ideologiskt’, ‘mer indoktrinering än öppet samtal’ ? ? Jag undrar faktiskt var du har dina uppgifter ifrån, det låter väldigt verklighetsfrämmande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.