Skärpning, polisen

Årets förstamajtåg hade samlat flere demonstranter än på flere år, tyckte åtminstone vi som från Kottby inte hann längre än till Långa bron där vi sen stod och spanade in bekanta, förgäves, bara en bekant bongade vi.

Tåget var uppdelat i två avdelningar, först socialdemokraterna och sen kommunisterna. Trodde vi. Så när kommunisterna passerat gick vi efter dem till Hagnäs torg.

Trodde vi alltså. Det visade sig nämligen att den nitiska, för att inte säga paranoida polisen hade organiserat om marschen, plockat ut anarkisterna, gripit en del av dem som uppfattades som farliga, beslagtagit deras ’tillhyggen’ och låtit dem tåga långt efter det egentliga förstamajtåget.

Såhär beskrivs polisens agerande på YLEs webbplats:

I Helsingfors grep polisen tio personer inför en första maj-demonstration.

I den marsch som fackcentralen FFC ordnade deltog ett hundratal personer som kallade sig anarkister, en del av dem var maskerade.

Polisen uppger att man grep personer som betedde sig hotfullt och hade med sig tillhyggen. Kravallpolis dirigerade om demonstrationståget så anarkisterna fick gå sist.

Själva marschen förlöpte sedan lugnt.

Vänsterförbundets ungdomsorganisation kritiserar polisens agerande. Enligt organisationen grep polisen demonstranter utan grund och beslagtog och söndrade flaggor.

Vänsterunga kallar gripandena grundlösa och kräver åtgärder mot polisen.

HS rapporterar också mycket kritiskt om polisens agerande.

Ett tjugotal, säkerligen beväpnade, kravallpoliser och ridande polis följde sen med och bevakade resten av anarkisterna ända fram till Tokoistranden. De tillhyggen som beslagtogs hade tydligen varit anarkisternas fanor med stänger ’med spetsiga ändar’ som enligt polisens tolkning hade kunnat användas för att tillfoga personskada. De personer av vilka polisen beslagtog dessa livsfarliga vapen fick böter.

I kommentarerna till YLE-artikeln tycks bl.a att polisen överreagerade och begränsade anarkisternas politiska fri- och rättigheter, att övervakning av polisens agerande saknas, att polisen kan göra helt hur de vill och sedan frikänna sig själv. Lite fascistiskt och gör polisen ibland mera till en milis..

Och går man på allmän plats omkring med en pennkniv i fickan räknas denna också som livsfarligt vapen, beslagtas omgående och renderar ägaren böter. Skärpning, polisen, mindre paranoja och mera sinne för proportioner tack.

This entry was posted in Bert, Bloggar. Bookmark the permalink.

One Response to Skärpning, polisen

  1. hannes says:

    Kanske de borde gripa alla med händer och fötter, för säkerligen kan sparkar och slag användas för att tillfoga personskada? Tack för att du skrev om det här – jag missade det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.