Uppdaterat: Det där med Israels massaker på palestinier – återigen

Även om vi lite tillmans såhär i sommartider inte läser utrikessidorna i tidningen så noga, så kan man kanske tänka att det som står på nyhetsplats ändå bör vara fritt från biastyngda glidningar, sakligt och allsidigt. Så här snart två veckor sedan Israel inledde sin massaker på palestinier visar det sig att rapporteringen havererat.

Värst är som vanligt nyhetsrapporteringen i USA. För en vecka sedan visade ABC-news bilder på förstörda hus i Gaza, samtidigt som nyhetsankaret Diane Sawyer förklarade att de förstörda husen låg i Israel, och att det istället för sörjande palestinier, i själva verket var sörjande israeler på bilderna. Nu har dock Diane Sawyer efter en internationell proteststorm bett om ursäkt för sin uppenbara lögn.

Men även på nyhetsplats här i Sverige har smått bizarra avsteg från ledorden opartiskhet och saklighet skett. På olika platser i såväl borgerlig som socialistisk media kan man läsa att Israel nu för krig mot Hamas. På ingen löpsedel står dock motsatsen – Palestina för krig mot Kadima – att läsa. Även om det förra är lika missvisande och lögnaktigt som det senare.

Utsagan Israel för krig mot Hamas är helt enkelt felaktig. För det första signalerar ordet “krig” att det råder symmetri mellan parterna i en konflikt. Det som präglar händelserna i Gaza är brist på symmetri. Antalet döda i en konflikt brukar ge en fingervisning om relationen i militär styrka mellan kontrahenterna. Klockan 18:45 då detta skrivs är den 213:1. Det vill säga av 214 dödade var en Israel. Han dödades förövrigt Eretzövergången mellan Gaza och Israel.

Om vi undersöker utsagan att Israel för krig mot Hamas så blir det ett kvantitativt problem. Vi måste fråga oss om de palestinier som dödats har röstat för eller varit aktiva i Hamas i Gaza. Av Gazas befolkning är nära 45 procent barn under 14 år (det vill säga att de inte röstat på Hamas eftersom de inte är röstberättigade). Och många sådana personer har dödats med israeliska bomber. Ett axplock av de Israel dödat från överfallets inledning för en och en halv vecka sedan till idag är exempelvis Mariam Atiah Mohammed al-Arja 11 år, Fatima al-Hajj 12 år, Sara Omar Sheikh al-Eid 4 år, Muayed al-Aaraj 3, år, Nidal Khalaf al-Nawasra 5 år, Anas Alaa al-Batesh 10 år, Manar Majed al-Batesh 13 år, Qusai Issam al-Batesh 12 år, Shahd al-Qreinawi 7,år, Nour Marwan al-Najdi 10 år, Bassam Abdel Rahman Khattab 6 år, Abdallah Ramadan Abu Ghazal 5 år, Fatima al-Hajj 12 år, Mariam Atiah Mohammed al-Arja 11 år, Raneem Judeh Abdel Ghafour 1½ år, Salah Awad al-Nawasra 6, år, Nidal Khalaf al-Nawasra 5 år, Mohammed Khalaf al-Nawasra 4 år, Mohammed Ibrahim al-Masri 14,år, Mohammed Arif 13 år , Mohammed Malake 1½, år, Siraj Ayad Abdelal 8 år, Hussein Yousef Kawareh 13 år.

Då måste vi fråga, exakt på vilket vis var ett och etthalvt-åriga Raneem Judeh Abdel Ghafour aktiv i Hamas? Och sexåriga Salah Awad al-Nawasra?

Om Israel nu för krig mot Hamas, exakt på vilket vis är fiskebåtarna i hamnen aktiva i Hamas? Sjukhusen som bombats är skyddade i humanitär rätt. Sjukhus är skyddade mot bomber enligt stadgan, genom ett rött kors eller en röd halvmåne. De är skyddade för att de ska bistå människor i nöd från alla krigförande parter. Så ja – sjukhusen har bistått Hamas. Men det ger inte Israel rätt att bomba dem.

Däremot undrar jag över det behandlingshem för funktionshindrade som bombades tidigare i veckan. Menar Israel och svensk press på allvar att Hamas nu enrollerat funktionhindrade personer, i sådant skick att de måste vårdas på behandlingshem, i sina led?

I veckan var förövrigt den svenska regeringen tysta som musslor om det som händer i Gaza. Det som istället fick mina öron att falla av var socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven som på lördagen twittrrade det sionistiska mantrat “Israel har rätt till självförsvar.” Statsministerkanditaten menar alltså på fullt allvar, att Israel i självförvar har rätt att döda och lemmlästa 1.5 miljoner människor, instängda på en minimal yta utan någonstans att gömma sig. Som i lördags ännu bara lyckats skada någon enstaka israel, inte dödat någon, inte gjort en enda människa hemlös, inte orsakat någon nämnbar skada på Israel. Vari består då “självförsvaret? I att fyraåriga Mohammed Khalaf al-Nawasra är Hamasmilitant? Hur desperata är isåfall inte Hamas, och militärt ofarliga?

Nej säg istället som det är: Israel genomför en massaker, huvudsakligen på palestinska civila (mellan 80 0ch 90 procent av de dödade är just civila). De kan inte påstå att de för krig mot Hamas om de måste döda 100 palestinier, för att ta ihjäl 10 Hamas. Då för de inte krig mot Hamas utan det är något annat som sker. Det säger vanlig logik. Inte heller har de rätt till självförsvar. En sådan rätt förutsätter att ena parten redan gjort den andra skada. Det har inte skett i Israels fall.

Uppdatering 1: under torsdagsmorgonen rapporterade massmedierna om fyra palestinska pojkar, i åldern nio till elva år och från samma familj, som dödades under beskjuktning från örlogsartilleri. De fyra småpojkarna, eller som de israeliska hökarna skulle kalla dem: “Hamasmilitanterna” spelade vid överfallet fotboll på en öppen strandbank, liksom barn gör mest varma högsommardagar (det är runt 30 grader i Gaza nu). Då beskjutningen påbörjades så sprang allesamman för att söka skydd. Från skeppen måste alltså någon med ögonen följt pojkarna. Så att de kunde upprepa beskjutningen, då första salvan missat. Reflektera över saken: man ser fyra pojkar leka i strandkanten. Man skjuter men missar. Man siktar och skjuter igen. Vid första skottet kan det ju fortfarande vara så, att man sett fel – uppfattat pojkarna som män. Men vid andra salvan?

Lek sedan med tanken att de fyra småpojkarna istället vore israeler, och örloggsskeppen vore palestinska. Hur skulle du reagerat?

Var det här palestinska barnen använda som mänskliga sköldar i Gaza?

Var det här palestinska barnen använda som mänskliga sköldar i Gaza??

Palestinaka barn verkligen använda som mänskliga sködar

Eller var möjligen den här pojken det? Vem är det isåfall som använder barn som mänskliga sköldar?

This entry was posted in Bloggar, Joacim. Bookmark the permalink.

One Response to Uppdaterat: Det där med Israels massaker på palestinier – återigen

 1. hannes says:

  Tack för att du skrev det här. På tal om det där med Israels rätt att försvara sej, så var det här, inte så överraskande, USAs ståndpunkt:

  MS. PSAKI: I would say, Said, that I don’t think any country would be expected to allow rockets to come in and threaten the lives and health and well-being of the citizens in their country, and Israel has the right to defend themselves.

  QUESTION: Okay. Do you believe that the Palestinians in Gaza have the right to defend themselves?

  MS. PSAKI: I think – I’m not sure what you’re getting at, Said.

  Bra att någon frågar iallafall. Hela texten här:

  http://m.state.gov/md228878.htm#ISRAEL

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.