Om “kriget” mot Gaza-Palestina

Enligt de senaste rapporterna från al Jazeera English så hade i förmiddags 75 palestinier dödats i operation Försvarsudd, medan Israel inte förlorat en enda. Minst 550 palestinier hade sårats medan ingen israel. Cirka 200 palestinska hembyggda raketer rapporteras avfyrats mot Israel. Israeliskt bombflyg hade under samma tid, och med dödlig precision träffat minst 550 palestinska mål i Gaza. IAF, det israeliska flygvapnet menar sig ha minst tusen nya palestinska mål i åtanke.

Gaza med omnejd brukar beskrivas som ett enda stort flyktingläger. Där bor det runt 1.5 miljoner människor: av dem är 44.7 procent barn i åldern 0-14 år, varav 343 988 är pojkar och 325 856 är flickor. Antalet invånare i åldern 15-64 år är 52, 7 procent. Och personer i 65-års åldern och över är cirka 2,7 procent.

Av dem som Israel nu för “krig” mot är nära hälften barn – i 14-årsåldern och under.

En markinvasion verkar stå inför dörren, reservisterna kallas in och Israel mobiliserar.

Från isreliskt håll har särskilt framhållits att man vill genom aktionen sätta stopp för palestinsk raketbeskjutning mot bosättningen Sderot, vars namn ursprungligen var Huj: en palestinsk by vars invånare numera bor i Gaza sedan de fördrevs under katastrofen, al Nakba 1948. Och som sedan dess inte fått återvända.

IAF har hävdat dess flygattacker är återhållsamma och utförda med precision – oh really? Om attackerna nu är återhållsamma, vad skulle då resultatet av slakten varit om Israel enligt egen utsago slagit till hårt? Atombombning? Man menar sig ha ringt i förväg till byggnader som bombats, fastän palestinierna säger att de inte tagit emot några sådana varningsamtal.

Den redan katastrofala situationen i Gaza har i dag och i går förvärrats. Den redan dåliga tillgången på el till sjukhusen, industrierna och hemmen, rent vatten etcetera har blivit ännu sämre. Redan i tisdags jämnades 150 hem med marken, och nu är de ännu flera.

När ska det här egentligen ta slut?
palestinska barn

This entry was posted in Bloggar, Joacim. Bookmark the permalink.

5 Responses to Om “kriget” mot Gaza-Palestina

 1. Ernst Mecke says:

  This will end once the last Palestinians have understood to leave Gaza and the West Bank, so that Israel can take all these areas over. Also, we can be sure that the US government (ANY US government) will not greatly protest (or even stop the military aid to Israel!), and that the Finnish government will obediently follow the US example.
  There is of course the question where those Palestinians are supposed to go … . About that, we can anyway be sure that Finland will NOT allow any larger numbers of refugees into the country.
  Isn’t it nice that in our so very insecure world there are at least some things which we can be sure about …

 2. Joacim Blomqvist says:

  I agree with you

 3. hannes says:

  Det är lika otroligt varje gång det händer. Inte det att en militärt och ekonomiskt dominant makt våldför sej på ett sårbart och förtryckt folk, utan hurudan bild vi i västvärlden får av situationen via våra medier. Bilden är så skev att den rasar ihop direkt om man ens lär sej lite om konflikten. Ekonomin kommer först, och de medel vi använder (rädsla, propaganda, manipulation, xenofobi) och de människoliv som förstörs för att upprätthålla det betyder ingenting.

  Jag sitter och tittar på en direktsändning från ett brinnande Gaza på libanesisk tv. Såsom alla kanaler har den sina egna intressen, men samtidigt tänker jag att vi aldrig ser de här bilderna i Finland – timmar av luftbilder av brinnande bostadsområden under attack, bilder av sjukhus i ruiner, bilder av föräldrar som letar efter sina barn efter raketattacker, bilder av döda barn, bilder av blödande människor utan armar och ben.

 4. Tarud says:

  Krigen var ikke mellom Israel og Gaza-Palestina. Krigen var mellom staten Israel og terrororganisasjonen Hamas. Les om palestinsk fornuft http://tarud.wordpress.com/2014/09/03/palestinsk-fornuft/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.