Uppdaterad: Ett folkmord i realtid, men väst gör inget

Ingen kan säga att de inget visste. I fredags då israeliska stridsvagnar bröt det framförhandlade 72 timmar långa eldupphöret skedde det inför öppen ridå. Vi kunde genom twitter och genom Facebook följa resultatet i realtid. Femtio civila kvinnor och barn dödades omedelbart. Mer är 250 av palestinierna vid gränsövergången i Rafah sårades. Vid dagens slut hade antalet dödade civila i Rafah stigit till 150. Ingen enda var hamasmilitant.

Rafah crossing massacre

Blodbadet skyldes på att palestinska motståndsmän hade ”kidnappat” en israelisk soldat. Som om man alls kan kidnappa en uniformerad soldat från fiendesidan i strid. I går, söndag, medgav IDF att han inte alls tillfångatagits utan istället tillsammans med två andra soldater dödats i strid.

Det skrämmande med massakern i Rafah är att IDF, som annars gärna låter påskina att de är en särskilt ”moralisk”-armé, inte ens själva verkar bry sig om fasaden längre.
Symptomatiskt nog publicerade en av Israels största tidningar Times of Israel en text i fredags av Yochanan Gordon, där han explicit förordade folkmord i Gaza. Texten toppade Times of Israels hemsida, men togs bort efter två timmar, då tidningen redaktion efter påtryckningar från läsekretsen insett att den var övertramp. Den som är intresserad kan dock ladda ned texten från vänsterliberala Haaretz hemsida (som även publicerat såkallat screenshot, ett elektroniskt fotografi över hur det såg ut, texten med analys har även publicerats av Mondoweiss).

Knessets vice talman Moshe Feiglin postade som på beställning därefter en statusuppdaterning i dag, måndag, där han förordade att Gaza skulle bli ett koncentrationsläger. Israeliska armén skulle enligt honom ”först erövra hela Gazaremsan, och därefter förinta alla stridande motståndsstyrkor, och deras annhängare” rapporterade brittiska Daily Mail.

Lägg därtill Israel även i går, söndag, har bombat ett skyddsrum i en FN-skyddad skola, trots Ban Ki-Moon och andra FN-chefer tidigare i veckan å det skarpaste fördömt anfallen mot skolorna, och menat att ingen av dem har varit vapengömmor.

Det vi ser kan bara tydas som ett folkmord som vi följer i realtid utan att ingripa.

Då detta skrivs, måndagen den 4 augusti är statistiken hjärtskärande entydig: 1 821 palestiner har dödats. varav dödade 401 är barn, och 74 äldre. 9420 palestinier har sårats. De dödade israeliska soldaterna uppgår till 64, därutöver har ytterligare tre israeliska civila dödats . Varav en dödades då han arbetade vid en militärbas. Mer än 25 gånger flera palestinier än israeler har avlivats.

Samtidigt som det militära biståndet väller över gränsen till Israel från Västeuropa och USA och utrikesminister Carl Bildt, vars regering hela tiden stött israel, häver ur sig plattityder. Den enda poängen med hans debatt-artikel i torsdagens DN-debatt (den 31 juli) är att han där argumenterar för att blockaden måste lyftas.

Annars märks inget av den faktiska situationen i Gaza, i Bildts artikel. Det är fortfarande som om Gazas försvarare är jämnbördiga med Gazas angripare. Det är som om Israel för krig mot Hamas (som i gängse nyhetsprosa) och inte mot Palestina. Trots att IDF har dödat mycket få Hamasmilitanter, istället har de nästan uteslutande dödat civila palestinier, bland annat 401 barn.

Det som i själva verket pågår, och som vi följer i medierna är inget krig alls. Det är ett folkmord. Offret för detta blinda och skoningslösa våld värjer sig så gott de kan – men avfärdas av medlöparmedia i väst som ”Hamasmilitanter,” då de i själva verket är Gazas betrodda försvarare i ett av Israel ockuperat land. Ingen har rätt till självförsvar mot civilbefolkningen i ett land man själv ockuperar. Däremot har befolkningen i ett ockuperat land rätt till självförsvar mot en fientlig makt med intentionen att begå folkmord. Inte minst då västvärlden betraktar det pågående folkmordet utan att ingripa.

Malmö dyein

This entry was posted in Bloggar. Bookmark the permalink.

3 Responses to Uppdaterad: Ett folkmord i realtid, men väst gör inget

 1. Pingback: En massaker i realtid, men väst gör inget | Ship to Gaza Malmö

 2. Ernst Mecke says:

  One could of course discuss whether the term folkmord is adequate in this case (there are still differences to, e.g., the Holocaust, the extermination of the Armenians during World War I by the Turkish government, or Rwanda), but also I would certainly agree that the Israeli invasion of Gaza is not any example of civilized warfare. And OF COURSE the West is not doing very much (if ANYthing) about it. The question is why.
  Well, the present US government is anyway under siege from the Right – the Republicans would most eagerly reproach Obama also for not supporting Israel sufficiently, the CIA will anyway feel dependent on the Mossad for information by which to conduct the “War on Terrorism” (the Israelis have the necessary language skills and also the means to squeeze information, e.g. from all those speakers of Arabic which Israel has locked away without trial), and a reasonable public discussion in the US media is anyway not possible as the media are in the hands of money people who will blindly support the Republicans (presumably already for the reason that they will guarantee lower taxes for the rich). Thus, the US government will not hinder Israel in anything.
  And a large part of the European politicians will blindly follow the USA (Merkel, Cameron, the Baltic countries and Poland anyway), others will not want to disturb the negotiations about the TTIP, and still others will not want to lose the support of the USA because of feeling threatened by Russia (a not very realstic fear, but anyway). And the present Swedish and Finnish politicians will not endanger their chances to be accepted into NATO.
  And our Finnish journalists have already by tradition a strong feeling that they should not say or write anything which the politicians in power would not feel fit to say (a case of political correctness or incorrectness).
  Thus, what we need would be a bit bolder (or very much bolder) politicians and journalists. And while we are waiting for those, Israel will anyway go on doing as it just likes …

  • Joacim Blomqvist says:

   Ernst, tack för ett långt och intressant svar. Underbart att folk inte bara läser Tigern utan även tänker till :)

   Jag valde termen folkmord efter långa övervägande. Använder aldrig termen i onödan. Har ofta skrivit och undervisat om shoa – 1933-1945. Det som fick mig att slutligen välja termen är mittstycket i texten. Att Mainstream-media överhuvudtaget publicerar texter som legitimerar folkmord; ledande politiker talar om Gaza som utrotningsläger; anfallen mot FN-skolorna, massakern i Rafah, och det som kom fram i går em. Att soldater skjuter ihjäl civilpersoner i flykt och som sträcker upp händerna i det universellt erkända tecknet på att man inte strider (enligt Human Right Watch igår).
   Alltså sammantaget att israeliska rasister har sådant inflytande i IDF att man blint riktar våld mot alla palestinier för att de är palestinier, är ett steg längre än metrocide, det liknar istället genocide, folkmord. Själv rapporterade jag från Rwanda och Darfur i Sudan. Där kunde man se exakt samma mönster.
   I övrigt håller jag med dig och uppskattar din kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.